Volledig scherm
De Fietsersbond telde veel fietsers © Fietsersbond Utrecht

Fietsersbond wil fietstunnel bij Kanaalweg/Tellegenlaan

De Fietsersbond en D66 willen dat er een fietserstunnel komt op de gevaarlijke, drukke kruising Kanaalweg/Dr. M.A. Tellegenlaan. 

,,Heel veel bussen en auto’s razen over de Tellegenlaan. Dat leidt tot veel bijna-ongelukken op de kruising. Fietsers schieten rakelings langs bussen’’, zegt D66-raadslid Maarten Koning die dinsdagochtend samen met vrijwilligers van de Fietsersbond poolshoogte nam.

Om de problemen te inventariseren, is het aantal fietsers geteld dat het kruispunt moet passeren. In totaal passeerden 2.551 fietsers in de ochtendspits de kruising. Een grote stroom fietsers ging rechtdoor over de Kanaalweg richting Nieuwegein en vice versa naar de Muntbrug.

Koning wijst erop dat de Kanaalweg onderdeel is van de doorgaande fietsroute naar het centrum. ,,Bij alle kruisingen en bruggen op de Kanaalweg zijn tunnels voor fietsers, alleen niet op deze kruising.’’ Volgens hem wordt de kruising nog gevaarlijker als de busbaan van Leidsche Rijn naar het Centraal Station, die wellicht over de Tellegenweg gaat lopen, is aangelegd. Dan zijn er vier rijstroken die de fietsers moeten passeren. Ook wijst hij erop dat als de Merwedekanaalzone, waar 10.000 woningen komen, is gerealiseerd, het fietsverkeer richting de stad nog verder toeneemt.

De kosten voor een fietstunnel zijn geraamd op vijf miljoen euro. ,,Dat is een fors bedrag. Maar infrastructuur kost veel geld. Als je als stad het fietsverkeer wil stimuleren, dan zijn dit soort maatregelen nodig. Ik hoop dat er in de voorjaarsnota geld voor wordt gereserveerd’’, aldus Koning. 

Volgens D66 kan de fietstunnel het beste aangelegd worden op het moment dat de werkzaamheden voor de busbaan plaatsvinden.

Utrecht