Kunstwerk in de A.B.C.-straat: 'Iedereen zorgde voor elkaar'

VideoIn de A.B.C.-straat, in het centrum van Utrecht, is een tegeltableau onthuld ter ere van de eeuwenoude straat. Dit kunstwerk laat zien hoe de mensen vroeger in deze straat leefden.

,,Het kunstwerk is een herinnering aan hoe het was in de A.B.C.-straat. Hoe de mensen hier leefden en woonden”, zegt Jackie Sleper, kunstenaar en maker van het tegeltableau. ,,Mijn doel is dat we ons realiseren dat in deze volksstraat hele arme mensen hebben gewoond”, voegt Sleper toe.   

De buurt waar de A.B.C.-straat in ligt, bestaat al sinds de 15de eeuw.  In de kleine huisjes die in deze straat stonden, woonden voornamelijk grote families met weinig geld. 

Door de uitbreiding van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in 1969 zijn veel van deze kleine huisjes verdwenen en raakte de buurt de sfeer kwijt die het al die jaren had. Tijdens de opening noemt burgemeester Van Zanen de straat als één waar de sociale cohesie echt was.

Om een beeld te vormen van hoe de mensen toen, in de jaren voor de verbouwing van het ziekenhuis, in de straat leefden, heeft de kunstenaar foto’s gebruikt uit die tijd. Deze zwart-wit foto’s vormen een kamer in het kunstwerk. 

Opgegroeid in de A.B.C.-straat

Quote

Sommige foto’s zijn wel negentig jaar oud.

Arnoldes Saurens

,,Sommige foto’s zijn wel negentig jaar oud”, vertelt Arnoldes Saurens, bewoner van de straat.  De hoogbejaarde Saurens is opgegroeid in de straat. Hij woont hier zijn hele leven al. In het kunstwerk is een foto gebruikt van hemzelf, zijn moeder en zijn zoon. Hij is er niet echt trots op dat zijn foto gebruikt is, maar hij vindt het wel leuk dat dit kunstwerk er is.

Initiatiefnemer van het kunstwerk Carolien Greep vertelt tijdens de opening dat ze het jammer vindt dat echte volksstraten en buurten als de A.B.C.-straat niet meer bestaan. 

Greep heeft tot haar twaalfde in 1962 in de straat gewoond. ,,Het is echt een straat waar je niet alleen was. Iedereen zorgde voor elkaar en keek naar elkaar om”, zegt ze. Dat is volgens haar een van de redenen dat deze straat een kunstwerk verdiend. 

Volledig scherm
Leo Saurens (links), Arnoldes Saurens (midden) en Jackie Sleper (kunstenaar) bekijken de foto's op het kunstwerk. © Eduard Koek

In samenwerking met indebuurt Utrecht