Volledig scherm
Het mozaïek bevat bijna een half miljoen graniettegels die van over de hele wereld hierheen zijn gehaald. Archiefbeeld. © Angeliek de Jonge

Partijen willen opheldering over vervuiling mozaïek Vredenburgplein

Coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartij de SP is het opgevallen dat er vervuiling zit op de stenen op een gedeelte van het nieuwe mozaïek op het Vredenburgplein. In schriftelijke vragen aan het college vragen zij zich onder meer af of er bij het ontwerp en de materiaalkeuze rekening is gehouden met de effecten van het dagelijkse gebruik, zoals de wekelijkse markt.

Volgens de partijen gaat het om olieachtige materialen, die het gevolg zijn van de markt. ,,Het lijkt er ook op dat deze vervuiling in de stenen zelf doordringt,’’ schrijven GroenLinks raadslid Erwin Virginia en SP’er Tim Schipper. De twee politici vragen aan het college of er budget is gereserveerd voor onderhoud en schoonmaak van het kunstwerk.

Sinds dit voorjaar zijn de eerste contouren zichtbaar van het nieuwe mozaïek dat bestaat uit 490.000 granietsteentjes van over de hele wereld. Het plein krijgt op de vloer icoontjes van onder meer vissen, koffiebonen en een croissant, die refereren aan de markt. Het plein van 42 bij 87 meter, moet eind van dit jaar volledig bestaan uit granieten stenen.

De raadsleden vragen zich ook af hoe het precies met de kosten zit voor het kunstwerk. De partijen willen een uitsplitsing zien van de 2 miljoen euro die het kunstwerk heeft gekost. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht