Volledig scherm
Foto van een eerdere editie van de survivalrun in Zeist © Sanne

1.100 deelnemers voor NK survivalrun in Zeist

Ruim 1.100 sporters strijken op 18 maart neer in Zeist voor het Nederland kampioenschap survivalrun. Een relatief jonge sport die sinds 2013 in Zeist wordt beoefend. 

Bijzonder is dat de survivalrun helemaal door het bos loopt en begint en eindigt bij het buitenbad van zwembad Dijnselburg.

Volgens Nils Koning van Survival Fit Zeist werken er 250 vrijwilligers aan de voorbereidingen voor het grote evenement. Doordat het hele parcours in de openbare ruimte ligt, hebben de vrijwilligers niet weken de tijd om alle verschillende soorten hindernissen op te bouwen. Dat moet allemaal in een paar dagen tijd gebeuren. Dat is volgens Koning best een uitdaging.

Er is volgens Koning een flink verschil tussen de populaire mudrun (modderrace) en obstaclerun (race met hindernissen) en de survivalrun zoals die in Zeist wordt gehouden. „Er zullen best vergelijkbare hindernissen in het parcours liggen, maar het verschil is wel dat je bij de eerste twee makkelijk een hindernis kunt omzeilen. Een mudrun en obstaclerun zijn vooral voor de lol.  Sla je bij een survivalrun een hindernis over, dan krijg je meteen een paar uur straftijd.”

Parcours

Het parcours wordt begrensd door de Amersfoortseweg, de Panweg, Zandbergenlaan en de A28. Ter hoogte van de sporthal gaat het parcours zelfs een stukje over de A28 heen. In de oksel van de Dijnselburgerlaan en de Panweg worden ook enkele hindernissen gebouwd.

Volgens Koning is het uniek voor Nederland dat een zwembad onderdeel is van het parcours. Niet alleen vinden start en finish plaats bij het zwembad, de eindhindernis komt ook uit bij het buitenbad. „Als je het goed doet, blijf je droog. Haal je toch een nat pak, dan wordt het moeilijker om de hindernis goed te nemen.”

Hordenbosje

Volgens Koning starten er steeds groepen van twintig deelnemers om een goede doorstroom bij de hindernissen te garanderen. „Daarom hebben we op sommige plekken ook identieke hindernissen naast elkaar staan.’’ De hindernissen zelf hebben pakkende namen als ‘hordenbosje’, ‘kruip-door-sluip-door’, ‘apenhang’ en ‘spaanse ruiter’ en worden allemaal gebouwd door de vrijwilligers. „Een speciale parcourscommissie komt alle hindernissen vervolgens keuren op veiligheid. Ze controleren of de juiste knopen zijn gebruikt bijvoorbeeld. Er moeten wel 1.100 sporters overheen. Veiligheid boven alles,” stelt Koning.

In de sporthal worden alle sporters ontvangen. Er staan volgens Koning bovendien ‘hottubs’ klaar voor de deelnemers die de run hebben voltooid om even lekker te ontspannen. Aan het publiek is volgens Koning ook gedacht: „Bij de start-finish wordt een heel groot scherm opgebouwd. Er loopt een cameraman over het parcours om live beelden door te sturen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht