Volledig scherm
Krijgt de politie in Houten straks fietsen met zwaailichten en sirene? © anp

1 april: van politiefietsen met sirene tot liften met een toilet

Is dit een 1 aprilgrap? Op de redactie van het AD Utrechts Nieuwsblad kwam die vraag de afgelopen dagen op bij de volgende 'nieuwsfeiten'.

* De politie in Houten kondigt aan dat de fietsen van de politie zwaailichten en sirene krijgen. Omdat in deze gemeente veel fietspaden zijn wordt de pilot daar gestart. De eerste fiets was dinsdag al te zien, en de rest volgt vandaag.. Inderdaad, 1 april.

* Het overlijden van Johan Cruijff zou voor de KNVB aanleiding zijn om alle panden van de bond een adres aan de Johan Cruijfflaan te geven. Die naam moet op een oranje bordje komen met witte letters. Dat is tegen de normale regels, meldt Oog op Zeist, maar de KNVB verwacht wel een ontheffing te krijgen. Het bordje zal op 1-4 om 14:14 onthuld worden.

* Mitsubishi, gevestigd in Veenendaal, komt met een idee voor toiletten in liften. Het toilet is makkelijk uitneembaar en heeft een opbergvak voor een wc-rol, maar ook voor wat eten en drinken. Dankzij geurabsorbeerders zullen andere liftpassagiers geen last hebben van toiletbezoekjes van hun voorgangers.

* Ook Milieu Centraal kondigde een revolutionaire vernieuwing aan: een app die brandende gloeilampen zelfs door muren heen kan signaleren. Met infraroodtechniek worden de lampen opgespoord. Volgens Milieu Centraal zijn er in Nederland nog 65 miljoen gloeilampen die wachten op vervanging door ledlichten. Met een app kunnen die lampen sneller ontdekt worden. De applicatie is vergelijkbaar met de techniek die de politiegebruikt bij het opsporen van wietplantages.

Volledig scherm
Er zijn twee soorten panda's: de kleine of rode panda (links) en de reuzenpanda © AD

Een Fiat Panda?
* Dierenpark Amersfoort maakte donderdag bekend dat vandaag om tien uur het nieuwe pandaverblijf met twee pandabroers opengaat. Daar werd gisteren, zelfs tot verbazing van de dierentuin, wisselend op gereageerd. Een grote meerderheid reageerde op social media dat het volgens hen een 1 aprilgrap betreft.

,,Een Fiat Panda zeker!" was één van de reacties. Toch was er ook een groep die het nieuws geloofde. Volgens de woordvoerder van Dierenpark Amersfoort, Lize de Graaf, is het geen 1 aprilgrap. De verwarring over het soort panda's waarom het gaat, wordt breed gedeeld. Sommige mensen reageerden donderdag met de opmerking dat zij denken dat het om de reuzenpanda (rechts) gaat. De Graaf zegt dat het dierenpark daar verder niets over kan zeggen. Er bestaan ook nog een rode panda (links).

Dinsdag plaatste de dierentuin een oproep op Facebook dat ze op zoek was naar kinderen die willen helpen bij het openen van het pandaverblijf. Binnen een dag hadden zich al 200 kinderen aangemeld. ,,Uiteindelijk zijn er negen kinderen uitgekozen die lekkernijen in het verblijf voor de panda's verstoppen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht