Volledig scherm
Ongeveer 100.000 kilo afval is er na Koningsdag opgehaald door de reinigingsdiensten. © Angeliek de Jonge

100.000 kilo afval opgehaald bij schoonvegen Utrecht na Koningsdag

Met tientallen auto's, minstens vijftig bladblazers en ruim honderd mensen is gisteravond en vannacht Utrecht schoongeveegd na Koningsdag. Bij elkaar is daarbij een slordige 100.000 kilo afval opgehaald door de reinigingsdiensten.

Alleen al in het vrijmarktgebied in Utrecht centrum zijn gisteravond vanaf 18.45 uur achttien veegwagens ingezet. Nog eens twintig vuilniswagens en negen auto's voor het legen van prullenbakken waren nodig om de stad compleet schoon te vegen, na de regenachtige dag. Net zoals een vuilnisboot rotzooi op het water heeft weggehaald.

,,Het is anders dan andere jaren”, constateerde burgemeester Jan van Zanen, die op de Hopakker de mannen van de reinigingsdienst aanmoedigde tijdens hun werk. Door het regenachtige karakter van de dag, was direct veel meer ruimte voor de reinigers om hun werk te doen dan andere jaren. Van Zanen genoot zichtbaar van het opruimwerk, dat hij eerder ook als wethouder van de stad al van dichtbij meemaakte.

Schoon

Voor 23.00 uur was het hele vrijmarktgebied schoon, gevolgd door de gehele binnenstad rond 02.00 uur. Daarnaast zijn ook in bijvoorbeeld Park Lepelenburg, het Julianapark en in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn de reinigers actief geweest.

Wijkopzichter Chris Schrijver erkent dat het een grote klus is, maar weet uit ervaring exact hoe lang daarvoor nodig is. Gemeentewoordvoerder Jacqueline Rabius vult aan: ,,Voor al deze mensen zijn dit extra diensten om alles weer op te ruimen, dat realiseren niet alle inwoners zich denk ik.” Over het verloop van Koningsdag concludeert zij: ,,De sfeer was gemoedelijk, een echte mooie dag voor jong en oud.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht