Volledig scherm
An Brasz ontliep dit jaar de fotografen met haar verjaardag. Deze foto is gemaakt toen ze 105 werd © Marnix Schmidt

110-jarige Utrechtse is bijna de oudste in het land

De Utrechtse An Brasz, de op één na oudste vrouw van Nederland, vierde onlangs haar 110de verjaardag. Ze is gestopt met het ontvangen van hoog bezoek als ze weer eens jarig is. Om de burgemeester en de pers te ontlopen, ging ze met haar dochter op vakantie.

Quote

Mom is ok, ze weet het meeste nog heel goed. Als het kan, blijft ze hier graag nog even

En dan gaat er weleens een kleinigheidje fout: de gemeente Utrecht stuurde wel een kleine attentie, maar feliciteerde An met haar 100ste verjaardag, terwijl ze op 16 juli toch echt 110 werd.

Brasz kan er niet zo mee zitten. Ook zit ze niet meer zo op al die belangstelling te wachten als ze jarig is. ,,Ze ontloopt de paparazzi liever'', zegt haar 82-jarige dochter Elisabeth Cummings.

De kans dat An Brasz toch nog een bekende Nederlander wordt, is echter niet gering: met haar 110 jaar en 13 dagen is ze de op één na oudste vrouw van Nederland. Geertje Kuijntjes uit Gorinchem is met 111 jaar de oudste.

Dochter
De 82-jarige dochter van An Brasz uit het Amerikaanse Portland (Oregon) woont de laatste jaren bij haar in en is van plan dat tot de dood van haar moeder te doen.

Brasz woont nog zelfstandig in een aanleunwoning van verzorgingshuis De Bijnkershoek in Transwijk, maar kan zelf niet veel meer ondernemen. ,,Ze heeft veel last van haar nek en benen en kan zich alleen nog maar met een rollator voortbewegen'', zegt dochter Elisabeth.

Vakantie
Om de pers en de burgemeester op haar verjaardag te ontlopen, gingen Brasz en haar dochter op vakantie in Maastricht. ,,Ze vond het heerlijk om op het Vrijthof te zitten voor het diner'', zegt haar dochter.

Behalve Elisabeth heeft An Brasz nog twee kinderen: een dochter in Borne van 80 jaar en een 83-jarige zoon in Australië. Hij belt haar al 55 jaar elke dag op. Ze heeft nog steeds zin in het leven. ,,Mom is ok, ze weet het meeste nog heel goed. Als het kan, blijft ze hier graag nog even.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht