Volledig scherm
© AD

119 aangiftes diefstal Volvo-koplampen in Utrecht

De Utrechtse politie heeft in 2018 al 119 aangiftes binnen van diefstal van Volvo-koplampen. Het zwaartepunt ligt in Utrecht-Zuid (Lunetten, Hoograven) en Utrecht-Oost (Rijnsweerd/Wilhelminapark).

In de laatste twee maanden van 2017 werden 25 aangiften gedaan. ,,Er is dus een stijging te zien’’, zegt politiewoordvoerster H. Bakker. De toename is een indicatie dat er een bende is die Utrecht als werkterrein heeft gekozen. De politie spoort gedupeerden aan om 112 te bellen en aangifte te doen.  ,,Dat mensen 112 bellen als ze iets verdachts zien is belangrijk, omdat we daders natuurlijk graag op heterdaad betrappen’’, aldus Bakker.

,,De lampen worden gestolen om door te verkopen. Dat de lampen voor wietteelt worden gebruikt is een broodjeaapverhaal’’, zegt Bakker. Vooral hippe xenonlampen zijn een gewilde buit. Per setje kosten de lampen 3.000 euro. 

Geen prioriteit

Enkele gedupeerden in Hoograven zeggen de indruk te hebben dat de aanpak van de koplampdieven geen prioriteit heeft bij de politie. ,,Er zijn beelden en vingerafdrukken, maar er wordt niet doorgepakt vanwege capaciteitsproblemen’’, zegt een van hen. Bakker bestrijdt dat. ,,Zeker als we de indruk hebben dat het steeds om dezelfde daders gaat, gebruiken we alle informatie om hen zo snel mogelijk te pakken.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht