Volledig scherm
De winnaar van de gele trui 2019 en de 50ste Tour de Schalkwijk is Rens Stokman, gevolgd door Sander Nieuwhof en de roze trui draagster Lisa Miltenburg. © Tour de Schalkwijk

12-jarige Rens Stokman wint heetste Tour de Schalkwijk ooit

Na een spannende tijdrit waarbij de twee koplopers op slechts 2 seconden afstand van elkaar zaten, won zondag tóch de nummer twee: de twaalfjarige Rens Stokman. Traditiegetrouw vierde de nieuwbakken winnaar dit met een sprong in de sloot. 

Tijdens het populaire wielerevenement, waaraan dit jaar 110 jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar meededen, werden de afgelopen twee weken verschillende koersen gereden. Vijf etappes, twee tijdritten en één puntenkoers. Alle tijden werden opgeteld. De langzaamste deelnemers startten vandaag als eerst in de laatste beslissende tijdrit, de snelle deelnemers als laatste. „Normaal gesproken weet je wel wie er gaat winnen, maar dit jaar was het héél spannend”, zegt Pien van Goor van de organisatie. 

Deelnemer Sander Nieuwhof (12) stond bovenaan in het klassement, Rens Stokman (eveneens 12) was slechts 2 seconden langzamer. „Stiekem dachten we dat Sander zou gaan winnen. Hij was in de eerdere tijdrit het snelst geweest en droeg de gele trui.” Sander reed de de tijdrit, die 1,8 km lang is, uiteindelijk in 2.57 minuten. Rens deed dat boven alle verwachtingen vijf seconden sneller in 2.52 minuten. Daarmee ging hij er met de eerste plek vandoor. Van Goor: „Het was écht spannend.” 

Na de afsluitende tijdrit fietsten alle deelnemers van de Tour naar de Brink in Schalkwijk waar ze allemaal een prijs kregen. 

Tekst loopt verder onder de foto

Volledig scherm
Traditiegetrouw sprongen de winnaars in de sloot © Tour de Schalkwijk

Heel warm, maar zonder problemen

De jubileumeditie van de Tour de Schalkwijk, die dit jaar van zondag 14 juli tot en met zondag 28 juli duurde, is goed verlopen, zegt Van Goor. „Dit is zéker de warmste editie die we tot nu toe gehad hebben. Toch hebben we weinig last gehad van de hitte, onder andere doordat we de langere etappes in de ochtenden hadden gepland.” 

Wél kregen alle medewerkers speciale uitleg over de hitte en de consequenties hiervan en werd er meer water en limonade uitgedeeld. Eén activiteit, de geplande spelletjesmiddag, werd vanwege de hitte geschrapt. De geplande Vossenjacht werd ingeruild voor een activiteit in het zwembad. 

Ook het publiek liet zich niet door de hitte tegenhouden: dat was er volgens Van Goor zelfs meer dan voorgaande jaren. „Eén van de hoogtepunten was toch wel ‘Ter land, ter zee en in de Wetering’, waarbij renners over een smalle balk boven het water van de Wetering zo ver mogelijk probeerden te trappen. Hitte of niet, we kijken terug op een hele mooie editie.” 

Volledig scherm
Deelnemers tijdens de afsluitende tijdrit van de 50ste Tour de Schalkwijk © Tour de Schalkwijk

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht