Volledig scherm
Het lichaam van het slachtoffers werd in juni gevonden aan de Costerlaan in Zeist. © Koen Laureij

14 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte drugsmoord Zeist

Tegen de 28-jarige Abderrahim Ait H. is door justitie vanmiddag 14 jaar celstraf geëist. Ait H. is een van de hoofdverdachten in de geruchtmakende drugsmoord die in juni 2015 in Zeist plaatsvond. Daarbij werd een lid van de Colombiaanse drugsmaffia doodgeschoten.

De Franse Arabier Ait H. leerde in 2015 een Colombiaan kennen in de gevangenis van het Franse Lille. Toen ze op vrije voeten kwamen besloten ze een drugsdeal te sluiten. Ait H. zou samen met twee anderen een partij van 21 kilo cocaïne kopen van de Colombiaanse bende. Maar dat liep helemaal verkeerd af.

De Fransen spraken met de Colombianen af bij het Steynhotel aan de Costerlaan in Zeist. In de hotelkamer aangekomen mag Ait H. slechts snel even kijken in de koffer met drugs. Hij vertrouwde het niet en gaf in het Arabisch zijn collega een seintje. De twee Colombianen in de kamer merkten dat, waarop één van hen op de deur klopt. Toen die openzwaaide stond daar plots een man met een bivakmuts op en een kalasjnikov-machinegeweer in de hand.

Pistool

Ait H. verklaarde bij de politie, en ter zitting, snel te hebben gereageerd. Hij pakte razendsnel een pistool uit de tas met het meegenomen geld en begon wild om zich heen te schieten. De man met de bivakmuts werd gedood, de andere twee Colombianen raakten zwaargewond.

Advocaart Bart van Elst eiste ontslag van strafvervolging voor zijn cliënt. Hij beroept zich op noodweer. ,,Mijn cliënt heeft gezegd: ‘het was wij of zij’. Vanaf het allereerste moment heeft de verdediging al aangegeven voor noodweer te gaan.”

De zaak van medeverdachte Mohamed Z. werd vandaag uitgesteld omdat er getuigen gehoord moeten worden. Zijn zaak zal in juli verder gaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht