Volledig scherm
PREMIUM
De Oliebollentocht van de ligfietsvereniging NVHPV op het Domplein © Angeliek de Jonge

150 ‘banaanfietsen’ uit heel Europa reden vandaag door Utrecht

Duitsers, Britten en zelfs een enkeling uit Oostenrijk: fietsfanaten vanuit heel Europa trokken de afgelopen dagen richting Utrecht voor de 21ste editie van de ‘Oliebollentocht’.

Quote

Een velomobiel is veel fijner - je wordt niet koud of nat in de winter. Ik heb ook geen auto meer en rijd iedere dag op en neer naar m'n werk, ongeveer 25 kilometer. Heerlijk, geen uitlaatgas­sen, lekker in de buiten­lucht.

Een enorme sliert aan lage, overdekte ligfietsen komt op deze zaterdagmiddag beheerst het Domplein op rijden. Waar de ene velomobiel, ook wel ‘banaanfiets genoemd, knalroze of felgroen is, heeft de ander heeft een grote vlag van het thuisland of zelfs een tekenfilmfiguur op de voorkant staan. Zo'n 150 fanatieke ‘velomobielers’ verzamelen zich voor de 21ste editie van de Oliebollentocht: een recreatieve toertocht waarbij de fietsers in groepen een grote toertocht maken. De bestemming van dit jaar: Utrecht.

Tussen de menigte bevindt zich ook de 51-jarige Werner Klomp. Sinds het ontstaan van zijn liefde voor de velomobiel slaat de fanatieke fietsers geen Oliebollentocht meer over. Klomp woont in Oostenrijk en is speciaal voor de Oliebollentocht naar Utrecht gefietst: zo’n 1000 kilometer in totaal. ,,Ach joh, da’s niks, hoor”, merkt hij nuchter op. Na eerst een tijdje op een ‘normale’ ligfiets te hebben gereden, kwam Klomp een aantal jaar terug tot de conclusie dat een velomobiel een logische, volgende stap was. ,,Een velomobiel is veel fijner - je wordt niet koud of nat in de winter. Ik heb ook geen auto meer en rijd iedere dag op en neer naar m'n werk, ongeveer 25 kilometer. Heerlijk, geen uitlaatgassen, lekker in de buitenlucht.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht