Volledig scherm
De Schapenweide in Bilthoven. © Jolet Jung-Moolenaar

150 woningen en onderzoeksbedrijven op Schapenweide Bilthoven

De Schapenweide in Bilthoven wordt ingericht met ten minste 150 woningen. Ook is 5 hectare bestemd voor het Utrecht Science Park. Daarmee lijkt een einde te komen aan jaren overleg over de invulling van het 12 hectare grote gebied. 

De Schapenweide ligt achter het rijtje huizen tegenover de ijsbaan in Bilthoven. Het wordt begrensd door de Soestdijkseweg Zuid, de Groenekanseweg, de Anthonie van Leeuwenhoeklaan en de 1e Brandenburgerweg.

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van de Schapenweide. Het bedrijf wil het terrein van de hand doen en zoekt daarom een ontwikkelaar die het gebied wil gaan bebouwen. Voordat het Rijksvastgoedbedrijf overgaat tot verkoop van het terrein,  wil het de gemeente De Bilt een ontwikkelperspectief laten opstellen. Op basis daarvan kan de toekomstige ontwikkelaar dan plannen maken.

Agrarisch

De Schapenweide is een agrarisch gebied van ongeveer 12 hectare. De toekomst van het gebied is al veel langer onderwerp van gesprek. De gemeenteraad heeft in zijn structuurvisie van 2010 een toekomst geschetst van het park voor bedrijven en instellingen op het gebied van kennis en onderzoek. In 2016 heeft de gemeenteraad het college gevraagd om te onderzoeken of er ook betaalbare woningen kunnen worden gebouwd.

Het college komt nu dus met een raadsvoorstel van een mengvorm van wonen en kenniseconomie op de Schapenweide. Volgende maand staat het onderwerp nog een keer op de agenda van de gemeenteraad. Daarna wil de gemeente zo snel mogelijk de inspraakprocedure starten waarna het project dan eindelijk van start moet gaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht