Volledig scherm
© Rianne den Balvert

16-jarige Utrechtse dief verplicht onder behandeling na diefstal zes AED's

Een 16-jarige jongen uit Utrecht is veroordeeld voor diefstal van zes AED’s. Ook heeft hij volgens de rechtbank samen met een 15-jarige plaatsgenoot twee straatroven gepleegd. De 16-jarige kreeg een voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden opgelegd.

Daarnaast moet de Utrechter ook een taakstraf van 120 uur uitvoeren. Het duo heeft bekend in april en mei van vorig jaar op drie verschillende momenten AED’s gestolen te hebben op Utrecht Centraal en bij de Vredenburgpassage in Utrecht. De 16-jarige jongen verborg ze in de kelderbox van zijn woning, maar deed verder niets met de AED’s.

De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij het gemunt had op de levensreddende apparaten, die gevonden zijn in de kelderbox van het huis waar hij woonde. ,,Dit is een ernstig feit’’, zei vorige maand ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie al. ,,We nemen dit soort diefstallen puur voor geldelijk gewin hoog op.”

Straatroven

Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat bij de twee jongens sprake is van een stoornis. De rechtbank vindt daarom dat zij ook een verplichte behandeling moeten ondergaan. Samen heeft het duo september vorig jaar ook twee straatroven gepleegd in Utrecht. Midden in de nacht werden twee volstrekt  willekeurige voorbijgangers in de Sijpesteijn- en de Daalsetunnel aan hun tas getrokken. Uit één van de tassen werd een Twix meegenomen, de andere tas werd meegenomen. 

De twee jongens hebben zich volgens de rechtbank slechts laten leiden door hun impulsen. ,,Of zoals zij het verklaren: dat zij slechts lol wilden trappen of chaos wilden veroorzaken.” De 15-jarige kreeg een taakstraf van 80 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht