Volledig scherm
© indebuurt Utrecht

16 Utrechtse feestjes en festivals in 2019 waar we naar uit kunnen kijken

In de buurtEen nieuw jaar betekent nieuwe feestjes en festivals om naar uit te kijken. Van Tweetakt tot Smeerboel en van de Utrecht Canal Pride tot de Parade: wat ons betreft begint de feestvreugde met een flinke dosis voorpret. Daarom hebben we de Utrechtse feestjes en festivals die je écht niet mag missen alvast voor je op een rij gezet. 

Koekoek030

Een reizend festival dat drie maanden lang ieder weekend bijzondere plekken in Utrecht aandoet: dat is in het kort wat Koekoek 030 is. Vanaf januari 2019 gaat dit gloednieuwe evenement van start. Hier lees je meer.

Stukafest

Tijdens Stukafest worden twintig Utrechtse studentenkamers voor één avond omgetoverd tot mini-theaters waar je tussen de bierkratten en studieboeken kan genieten van muziek, poëzie, theater en meer. Dit jaar staat onder andere de Utrechtse muzikant Aafke Romeijn op het programma.

Stukafest vindt plaats op 15 februari 2019 op verschillende locaties in Utrecht.

Café Theater Festival

Het is misschien wel de leukste manier om naar het theater te gaan: in de kroeg bij jou om de hoek. Het kan tijdens het Café Theater Festival, dit jaar op 3, 4 en 5 maart in Utrecht. Terwijl je een biertje drinkt, verandert het café in een podium. Niks geen afstandelijk toneel, maar theater recht voor je neus. En dat is leuk! De optredens zijn gratis, maar een donatie in de hoed wordt gedoneerd.

International Comedy Festival

Meer dan tientallen nationale én internationale comedians nemen Utrecht over op 8 en 9 maart tijdens het International Comedy Festival. Met zoveel verschillende artiesten zit er altijd wel iemand bij die grappen maakt waar jij pijn van in je buik krijgt. Dat wordt dus lachen tot je erbij neervalt.

International Comedy Festival, vrijdag 6 en zaterdag 7 april in TivoliVredenburg.

Terrassenfestival

Wij kunnen niet wachten totdat het terrassenseizoen geopend is en we weer hele middagen met biertjes, lekkere happen en goed gezelschap in de zon kunnen bivakkeren. De organisatie van onder andere Fonteyn Festival en craftbeerfestival Mother’s Finest denkt er ook zo over en daarom trappen ze op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart het seizoen af met een heel fijn feestje: het Terrassenfestival.

Tweetakt

Vanaf vrijdag 29 maart kun je weer naar Festival Tweetakt, het kunstfestival met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en games, cabaret en stand-up comedy. Door de hele stad zijn voorstellingen te zien en op de Neude is ook de podiumkas te vinden, waar je (bijna) iedere dag muziekoptredens ziet en hoort. Ook kun je daar een hapje eten en in de zweefmolen.

Tweetakt is van 30 maart tot en met 16 juni op verschillende plekken in de stad.

Werkspoor Festival

Tijdens het lange Paasweekend, van vrijdag 19 tot en met maandag 22 april, wordt de Werkspoorkathedraal omgetoverd tot foodwalhalla. Vier dagen lang kun je tijdens Werkspoor Festival oneindig veel lekkers eten en drinken, geniet je er van allerlei optredens en koop je er bijzondere (vaak handgemaakte) producten. 

Koningsnacht en -dag

Eén van de leukste dagen van het jaar als je het ons vraagt: Koningsdag. Of je nu met een volgeladen kleedje vol oude troep op de vrijmarkt bivakkeert of een van de vele feestjes in Utrecht afgaat: het wordt sowieso een topfeest dat de nacht ervoor al begint.

Voetjes van de vloer

Dansen tot je erbij neervalt kan ook dit jaar weer op heel veel fijne dansfestivals in Utrecht:

- Sneeuwbal, 26 januari, Park Transwijk

- De Leuke Winterfestival, 16 februari, DeFabrique

- Soenda Indoor, 23 februari, DeFabrique

- A State of Trance festival, 23 februari, de Jaarbeurs

- Geheime Liefde, 11 mei, Fort Vechten

- Soenda Festival, 18 mei, Ruigenhoekse Polder

- Central Park Festival, 25 mei, Grasweide Strijkviertel

- Verknipt Festival, 22 juni, Grasweide Strijkviertel

- De Leuke Festival, 20 juli, Voorveldse Polder

- Lief Festival, 7 september, Strijkviertel

Utrecht Canal Pride

Is er iets mooier dan liefde? Jazeker, liefde voor iedereen! Om dat te vieren streek in 2017 voor het eerst de Canal Pride neer in Utrecht. Dit jaar gaan de regenboogvlaggen op 1 juni uit. Zin in!

Ginfestival

Gin is – zeker in combinatie met tonic – niet meer weg te denken uit het terras of de achtertuin. Waarschijnlijk weet je al dat dit razend populaire zomerdrankje lekker is, maar wist je ook dat Utrecht een heus ginfestival heeft? In 2019 kun je in Utrecht verdrinken in de gin en wel op 7 en 8 juni in de oude gevangenis aan het Wolvenplein. Tickets kosten €25,- per stuk.

De Parade

We kijken nu al uit naar het moment dat het rondreizende theaterfestival De Parade weer naar Utrecht komt. Dat duurt wel nog even – De Parade staat dit jaar van 19 juli tot en met 4 augustus in het Moreelsepark in Utrecht – maar dat mag de voorpret zeker niet drukken. Wij blokken deze twee weken vast in onze agenda en dromen nu alvast van zweven in de zweefmolen, dansen in de silent disco en natuurlijk heel veel theater.

De Utrechtse Introductie Tijd

Iedere jaar in augustus wordt ons stadsie weer overspoeld door kersverse studenten. Tijdens de Utrechtse Introductie Tijd, beter bekend als de UIT, leren ze de stad en het studentenleven kennen. Al heb je er als inwoner van Utrecht niet direct wat aan, het blijft leuk om al die nieuwe stadsgenootjes rond te zien banjeren. De UIT vindt dit jaar van 12 tot en met 19 augustus plaats op verschillende locaties in de stad.

Nederlands Filmfestival

Zodra je het Gouden Kalf in Utrecht hebt gespot weet je: het Nederlands Film Festival is weer begonnen in Utrecht. En dat is fijn, want tijdens dit festival kan je naar ontelbaar veel fijne films. Ook is dit de ultieme kans om BN’ers te strikken voor een selfie, want de stad stroomt vol met bekende (film)sterren.

Het Nederlands Film Festival is dit jaar vanaf 26 september tot en met 4 oktober.

Le Guess Who

Muziekliefhebber? Zet dan met dikke stift in je agenda: Le Guess Who festival van 7 tot en met 10 november in Utrecht. Want als muziekfan mag je dit internationale festival echt niet missen. Laat je verrassen door aanstormende talenten en nog onontdekte acts, gewoon, in je eigen stad.

Le Guess Who vindt van 7 tot en met 10 november plaats op verschillende locaties in Utrecht.

Smartlappenfestival

Hoe fouter, hoe beter vinden wij, en daarom zijn we ook zo dol op het Utrechtse Smartlappenfestival. Drie dagen lang – 15, 16 en 17 november – kan je naar optredens op een heleboel verschillende plekken in Utrecht. Dat wordt meezingen met Willie en de Billies, De Anitaas en Rooie Rico XXXL. Wij kunnen niet wachten...

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht