Volledig scherm
De koepel bij het station Driebergen-Zeist. © Gemeente Utrechtse Heuvelrug

175.000 euro voor restauratie koepel bij station Driebergen-Zeist

De koepel en de brug op het landgoed Beerschoten-Willinkshof in Driebergen worden gerestaureerd. De renovatie van de rijksmonumenten tussen de A12 en het station Driebergen-Zeist gaat 175.000 euro kosten. 

De drie partijen ProRail, de provincie en de gemeente Utrechtse Heuvelrug nemen de kosten voor hun rekening. Met 25.000 draagt de gemeente het minst bij aan de restauratie. 

De koepel, of ‘tuintempeltje’, werd in 1889 gebouwd op het landgoed van de familie Willink. De ouders verloren rond 1880 hun enige kind en wilden op de plaats van het woonhuis een koepel, ter nagedachtenis. Architect Posthumus werd bij het ontwerpen van de koepel geïnspireerd door de Temple de l’Amour bij het paleis Trianon van Marie Antoinette in Versailles. 

Historische waarde

Quote

De koepel en de brug hebben histori­sche waarde en we zijn blij dat we subsidie hebben gekregen om ze op te knappen

Wethouder Gerrit Boonzaaijer

Het tuintempeltje staat op een lichte verhoging in het park en biedt zicht op het hertenkamp aan de overkant van de weg. Een deel van het park is naderhand veranderd in hockeyvelden. De velden worden door een hek van de rest van het park gescheiden. De naam werd door de gemeente veranderd in Beerschoten-Willinkshof.

Wethouder Gerrit Boonzaaijer is enthousiast over de opknapbeurt. Die sluit volgens hem mooi aan bij het nieuwe station en de tunnel. „De koepel en de brug hebben historische waarde en we zijn blij dat we subsidie hebben gekregen om ze op te knappen.”

Meer over Driebergen-Zeist? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht