Volledig scherm
Artist's impression van de nieuwe wijk Cartesiusdriehoek in Utrecht. © Gemeente Utrecht

2.400 woningen voor Cartesiusdriehoek

Op het oude NS-rangeerterrein langs de Cartesiusweg in Utrecht-West komt een nieuwe stadswijk met 2.400 koop- en huurwoningen. 

Cartesiusdriehoek, zoals de wijk gaat heten, wordt een stedelijk en groen gebied met veel ruimte voor fietsers en wandelaars en zeer weinig ruimte voor auto's, bericht de gemeente. Burgemeester en wethouders en grondeigenaar NS hebben vandaag het zogeheten 'koersdocument' vastgesteld waarin de ambities van de nieuwe wijk zijn opgenomen. 

Tunnel naar de stad

De  voormalige busremise en werkplaats van de NS,het DAB-gebouw, wordt de centrale ontmoetingsplek van de wijk. In dit gebouw komen winkels, horeca, maatschappelijke voorzieningen en sport en cultuur. Een tunnel van de Locomotiefstraat naar de Tweede Daalsedijk moet zorgen voor een snelle verbinding met de bestaande stad. 

Het nieuwe gebied wordt duurzaam, groen, verkeersarm en krijgt de uitstraling van een park met veel groen en wandelplaatsen. Energie, water en gebruikte materialen in de nieuwe wijk zijn duurzaam, zo kondigt het college aan. De auto krijgt weinig ruimte omdat de locatie bij uitstek geschikt is voor het gebruik van fiets en openbaar vervoer.

In het gebied, dat ruim 15 hectare beslaat, komen 2.400 koop- en huurwoningen, waarvan minimaal 580 sociale huurwoningen en 300 starterswoningen met middeldure prijzen.

'Eigenzinnig gebied'

Urban Xchange en BGSV stedenbouw hebben van de gemeente en de NS opdracht gekregen om een visie te maken op het gebied. Volgens de ontwerpers ontstaat in deze enclave die ligt ingeklemd tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Den Haag en Amsterdam een 'eigenzinnig gebied dat een voorbeeld is voor gezonde verstedelijking'. 

De opstellers van het koersdocument melden dat de plannen zijn uitgewerkt in samenwerking met bewoners uit onder meer de Schepenbuurt en Cartesiusweg. Als de gemeenteraad het koersdocument goedkeurt, kunnen de gemeente en de NS verder met de uitwerking van de nieuwe wijk.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht