Volledig scherm
Een door vuurwerk vernielde prullenbak © Angeliek de Jonge

200 euro beloning voor scholen die pand bewaken met Oud & Nieuw

Utrechtse basisscholen die tijdens de oudejaarsnacht hun eigen pand bewaken krijgen 200 euro per locatie van de gemeente. Tientallen scholen pikken deze beloning mee.

Quote

Een afgebrande school kost tonnen en heeft bovendien veel impact op de gedupeerde kinderen. Die schade is niet in geld uit te drukken

Peter-Paul Hellings

Gemeentewoordvoerder Peter-Paul Hellings; ,,We denken dat dit initiatief een positieve bijdrage levert aan het voorkomen van schade in de nieuwjaarsnacht.'' Een afgebrande school kost tonnen en heeft bovendien veel impact op de gedupeerde kinderen, aldus Hellings. ,,Die schade is niet in geld uit te drukken.''

De 200 euro 'beloning' is een van de maatregelen die Utrecht dit jaar ook weer wil inzetten tijdens de oud- en nieuwviering. De ervaring leert dat tussen de 60 en 70 scholen zich elk jaar voor dit initiatief van de gemeente opgeven.

Andere middelen die Utrecht komende jaarwisseling wil inzetten zijn onder meer een vuurwerkbrigade (buitengewoon opsporingsambtenaren die op meldingen van vuurwerkoverlast afgaan) en nudging: het beïnvloeden van gedrag door een 'zetje' in de goede richting te geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het aanspreken van mensen die overlast veroorzaken met vuurwerk. De bedoeling is op minimaal vier plekken in de stad een vorm van nudging in te zetten.

Overlast
De stad heeft eveneens ruim 70 zorginstellingen en dierenverblijfplaatsen benaderd met de vraag of zij verwachten voorafgaand of tijdens de jaarwisseling overlast van knallende rotjes te ervaren. Wanneer dit zo is, gaat de gemeente kijken wat ze eraan kan doen.

Van het hospice in Vleuten-De Meern, de Vogelopvang, enkele dierenweides en drie maneges is al bekend dat zij tijdens de jaarwisseling last van vuurwerk hebben. Met hen is al afgesproken dat ze direct contact kunnen opnemen met de meldkamer en de vuurwerkbrigade kunnen inschakelen.

Utrecht beloont bassisscholen die tijdens oudejaarsnacht hun eigen school bewaken al sinds 2008. Het initiatief heeft de gemeente inmiddels ruim een ton gekost. Volgende maand krijgen de besturen weer een brief, waarin ze gevraagd wordt of ze weer zelf hun schoolpanden willen bewaken.

Slapen in school
Dat kan volgens woordvoerder Hellings op verschillende manieren: iemand (conciërge, ouder of onderwijzer) de jaarwisseling in de school laten doorbrengen of buurtbewonersen/of ouders inschakelen die de school goed in de gaten houden. De obs in Tuindorp kiest al een paar jaar voor de eerste variant.

Cijfers leren dat scholen tijdens oud en nieuw de afgelopen jaren gespaard zijn gebleven. Hellings erkent dat het lastig te zeggen is of dit het gevolg is van de beloning van 200 euro. Vanwege de herfstvakantie waren de bassischolen in de stad niet voor een reactie bereikbaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht