Volledig scherm
De leerlingen Bernard, Coen, Teun, Thomas, Florian, Jaafar en Floris gaan actie voeren voor het minderen van plastic afval. © Boas Photo

200 leerlingen in Bilthoven gaan actie voeren om gebruik plastic te verminderen

Mensen bewust maken hoeveel plastic ze dagelijks gebruiken. Dat is het doel van de ongeveer tweehonderd leerlingen van het Nieuwe Lyceum in Bilthoven.

Om dat te bereiken, bedachten de scholieren een groot aantal projecten, die mensen moeten aanzetten tot het bewuster omgaan plastic. 

,,Op school hebben we een aangrijpende film gezien, waarin werd getoond dat ons plastic afval grote gevolgen heeft voor het leven in en bij de oceanen”, zegt leerling Floris. ,,Zo zagen we dat jonge albatrossen vroegtijdig overlijden doordat ze via het voedsel van hun ouders plastic in hun lichaam kregen. We kwamen tot de conclusie dat wij mensen, hier verandering in kunnen brengen en zo dit onnodig lijden kunnen stoppen. Ons gedrag is immers de oorzaak.”

Met dat beeld voor ogen kwamen er projecten op tafel, die allemaal eenvoudig uitvoerbaar zijn. Zo vouwde een groep meiden ruim honderd broodzakjes, die morgen in de kantine worden gebruikt om de plastic zakjes te vervangen.

Dag zonder plastic

Floris en zijn zes klasgenootjes kozen voor een iets moeilijker weg. Zij willen van volgende week vrijdag een dag zonder plastic maken. ,,Mensen kunnen meedoen door een foto te maken van het plastic dat ze die dag hebben gebruikt”, zegt Jaafar. ,,En hetzelfde op een dag dat ze minder plastic gebruiken. Die foto's plaatsen we op de ‘snapyourplasticchallenge’. Die komt op onze website en Facebookpagina.”

De zeven jongens, Bernard, Coen, Florian, Jaafar, Teun, Thomas (allen 14 jaar) en Floris (13) gaan proberen honderd mensen mee te krijgen met hun challenge. Ze beseffen als geen ander dat alleen de mens iets kan doen aan vervuiling van de zee met plastic. Jaafar: ,,We krijgen zelf ook plastic binnen wanneer we vis eten. Het zijn kleine stukjes en we gaan er niet dood aan, maar goed is het niet. De vissen gaan er wel dood aan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht