26 jaar celstraf opgelegd voor vergismoord Overvecht
VideoDe rechtbank heeft 26 jaar celstraf opgelegd aan de Amsterdammers Guyno O. (26) en Ferrel T. (32), die Hakim Changachi uit Utrecht in januari 2017 doodschoten aan de Faustdreef in Overvecht. Marciano D. (27) en Jerrel Z. (26) werden veroordeeld tot 10 jaar en 7 jaar celstraf voor de poging het eigenlijke doelwit Khalid H. twee dagen later alsnog te liquideren.
Delen per e-mail
Aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht werd Changachi (31) op 12 januari 2017 vermoord in de portiek van de flat waar hij met zijn gezin woonde. De rechtbank acht bewezen dat de twee Amsterdammers Changachi doodschoten, al was hij niet het eigenlijke doelwit. Het beoogde slachtoffer was vriend en flatgenoot Khalid H., die in dezelfde flat woonde.
Kroongetuige Nabil B. stelde na het horen over de liquidatie van zijn vriend Changachi: ,,Kut, dan is dat 100 procent een vergissing.” De rechtbank noemde de moord een brute aanslag op een volstrekt kansloos slachtoffer. Het feit dat de schutters na de vergismoord direct begonnen met het plannen van een nieuwe moord wordt hen zwaar aangerekend.
Moordcommando
Een derde verantwoordelijke, Justin Jap Tjong, werd eind januari 2017 doodgeschoten. Hij was de chauffeur van de vluchtwagen en heeft na de moord een belangrijke verklaring aan een anonieme getuige afgegeven. Jap Tjong werd mogelijk gedood omdat hij weigerde mee te werken aan een tweede poging om Khalid H. te doden.
Twee dagen na de liquidatie op Changachi verijdelde de politie namelijk een nieuwe moord. Wederom stond een moordcommando klaar in de wijk, ditmaal om het daadwerkelijke doelwit Khalid H. alsnog te doden. H. had echter het vermoeden dat een nieuwe moordpoging werd beraamd en schakelde de politie in. Die was snel aanwezig, waarna de schutters op de vlucht sloegen.
Wilde achtervolging
Na een wilde achtervolging over de snelweg werden uiteindelijk de Amsterdammers Marciano D. en Jerrel Z. ingerekend. Tijdens de vlucht werd een automatisch vuurwapen uit het raam gegooid. Net als de twee andere verdachten hebben zij altijd gezegd niks te maken hebben met de liquidaties. Guyno O. en Ferrel T. worden ook veroordeeld voor betrokkenheid bij de tweede poging Khalid H. te doden. Kroongetuige Nabil B., die de vluchtauto voor de vergismoord regelde, wordt in een ander proces vervolgd. In ruil voor strafvermindering werkt hij mee met politie en justitie.
Opdrachtgever voor de liquidaties is volgens Nabil B. de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) uit Vianen en zijn kompaan Saïd Razzouki (46) uit Utrecht. In het almaar uitdijende justitieonderzoek ‘Marengo’ komt Taghi naar voren als de man achter verschillende moorden en moordpogingen. Het Openbaar Ministerie looft een recordbeloning van 100.000 euro uit voor de tip die leidt naar de vindplaats van Ridouan Taghi en Saïd Razzouki.
De nabestaanden van Hakim Changachi moeten door de moordenaars financieel worden gecompenseerd. Zij moeten een bedrag van 323.000 euro aan shockschade en schadevergoeding betalen aan de weduwe van Changachi en zijn dochtertje. De vader van Hakim en het eigenlijke doelwit Khalid H. moeten ook nog eens 10.000 euro krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwstip over Utrecht? Klik hier en stuur ons 'n appje via 06-52470104
-
PREMIUM
Steeds meer Utrechtse kinderen laten zich testen, maar zijn ze ook vaker besmet? En zes andere vragen
Sinds de basisscholen weer open zijn, laten steeds meer ouders in de Utrechtse regio hun kinderen testen op corona. Opvallend is dat er steeds vaker een negatieve testuitslag is. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Zelfs toen Ton werd ontslagen was ie nog vriendelijk: ‘Oh, prima, kan ik morgen al stoppen?’
In de rubriek Van wieg tot graf vertellen we het verhaal achter een familiebericht. Deze keer het levensverhaal van Ton Vernooij (1946 - 2020). Ton Vernooij leek rechtstreeks uit de sixties te komen. De sologitarist van Beatles coverband InBEATween gaf mensen rust, liefde en warmte. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Man (35) slaat jongen die hem met een steekvoorwerp bedreigt in het gezicht
Een 35-jarige man is gisteravond slachtoffer geworden van een poging tot straatroof aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. De man werd bedreigd met een steekvoorwerp. -
PREMIUMcorona
Dé behandeling voor ex-coronapatiënten? Die bestaat niet, zeggen fysiotherapeuten: ‘Je moet de tijd nemen’
De beroepsvereniging voor fysiotherapeuten vindt niet dat dé behandeling voor ex-coronapatiënten bestaat. Dat kan ook niet, want door de korte ontstaansgeschiedenis van het virus ontbreekt er wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.
In samenwerking met indebuurt Utrecht