Volledig scherm
In het kantorengebied rondom de Planetenbaan in Maarssenbroek zijn plannen voor 1.500 woningen. © Marnix Schmidt

‘30 procent van nieuwbouwprojecten Stichtse Vecht moet sociale huur zijn’

Als de gemeente Stichtse Vecht de lange wachttijden voor sociale huurwoningen wil verkorten, moet er een harde eis worden gesteld aan nieuwbouwprojecten: 30 procent moet uit sociale huurwoningen bestaan.

Dat adviseert onderzoeksbureau Companen, die de woningmarkt in Stichtse Vecht onder de loep heeft genomen. Nu hanteert de gemeente de regel dat er 30 procent sociale huur of sociale koop moet zijn. Sociale koophuizen zijn voordelig geprijsde huizen voor mensen uit een sociale huurwoning. Nadeel is dat na de eerste verhuizing de prijs weer ‘marktconform’ wordt.

Companen adviseert volledig in te zetten op sociale huur. Dat gebeurde woensdagavond tijdens een speciale conferentie van de gemeenteraad over de lange wachttijden. Nieuwe huurders van sociale huurwoningen in Stichtse Vecht hebben nu gemiddeld ruim elf jaar wachttijd nodig. Dat is hoger dan het gemiddelde in de regio Utrecht.

Regels eisen

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de gemeente zich veel actiever moet opstellen, als het de wachttijden wil verminderen. Er moet bijvoorbeeld meer goedkope grond beschikbaar gesteld worden aan woningcorporaties. Ook kan het heel nuttig zijn om ‘actief grondbeleid’ te voeren; het opkopen van grond om bepaalde bouwplannen mogelijk te maken. Verder kunnen in gemeentelijke regels eisen aan projectontwikkelaars worden gesteld over groottes en prijzen van woningen.

De conferentie is een eerste stap voor het vaststellen van nieuw woonbeleid in Stichtse Vecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht