Volledig scherm
© ANP Kippa

38e Nederlands Film Festival trapt vanavond af in Stadsschouwburg

Nederlands film festivalDe 38e editie van het Nederlands Film Festival opent donderdag met het speelfilmdebuut van Michiel van Erp: Niemand in de Stad. De première van de film, die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip Huff, vindt plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht. Tijdens de openingsavond krijgt actrice Monique van de Ven het Gouden Kalf voor de Filmcultuur.

Het speciale Gouden Kalf is geïnitieerd om personen of instanties te onderscheiden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur. Op vrijdag 5 oktober worden de andere prijzen uitgereikt, tijdens het Gouden Kalveren Gala, dat rechtstreeks op tv is te zien. Grootste kanshebber is het historische drama Bankier van het Verzet, dat een recordaantal van twaalf keer is genomineerd.

Monique van de Ven

Monique van de Ven krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Het speciale Gouden Kalf is voor personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Eerder ging de ereprijs onder anderen naar scenarist Gerard Soeteman, producent Burny Bos, pr-koningin Monique van Schendelen, actrice Willeke van Ammelrooy en acteurs Rutger Hauer en Jan Decleir.

Volledig scherm
Monique van de Ven © ANP Kippa

Het bestuur van het Nederlands Film Festival (NFF) heeft Van de Ven ,,uitverkoren'' om haar omvangrijke bijdrage aan en haar belang voor de Nederlandse filmcultuur op nationaal en internationaal gebied. ,,Monique is sinds het begin van haar carrière een echte bruggenbouwer in de sector. Ze wist moeiteloos van film naar tv te schakelen en heeft met de grootste Nederlandse filmmakers en acteurs gewerkt. Ze weet in haar liefde voor film mensen te verbinden."

Van de Ven debuteerde in Turks Fruit in 1973. Ze won in 1985 een Gouden Kalf voor haar oeuvre en in 1990 voor beste actrice voor haar hoofdrol in Romeo. Verder was zij onder meer te zien in Amsterdamned en Dokter Deen. Ze krijgt het beeld vanavond, tijdens de openingsavond.

Naast veel films biedt het festival ook een programma voor professionals en masterclasses voor het publiek, bijvoorbeeld van regisseur Martin Koolhoven en Frans Bromet. Het evenement vindt plaats op meerdere locaties in Utrecht. Zo is de stationshal tijdens het festival een pop-up bioscoop met korte films.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht