Volledig scherm
Het pand waarin Dolia Zorg gevestigd is. © Marnix Schmidt

4 jaar cel voor Utrechtse broers die 6,5 miljoen euro aan zorggeld gebruikten voor appartementen in Turkije

Voor zwendel met miljoenen aan zorggelden zijn vanochtend drie broers uit Utrecht veroordeeld tot celstraffen van 4 jaar en van 3,5 jaar. De mannen sluisden een flink deel van het geld door naar Turkije, waar er een appartementencomplex mee werd gebouwd. De gemeente Utrecht gaat bovendien onderzoek doen naar 47 Utrechters die onterecht pgb-gelden ontvingen.

Tussen begin 2014 en april 2018 slaagden de broers erin via hun thuisorganisatie Dolia Zorg aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een bedrag van 6,5 miljoen euro wit te wassen. Utrechter Mevlüt U. (47) wordt door de rechtbank gezien als de leider van het frauderende drietal. Hem en ook zijn broer Levent (39) is door de rechtbank een straf van 4 jaar opgelegd. De derde broer Bülent (43) speelde volgens de rechtbank een iets minder prominente rol in de oplichtingspraktijken. Hij kreeg een straf van 3,5 jaar cel opgelegd.

Quote

Doordat de budgethou­ders meededen, kon de fraude zo lang onopge­merkt blijven

Rechtbank

De zaak draait om ten onrechte geclaimde zorggelden. De rechtbank noemt het zeer aannemelijk dat Dolia Zorg is opgericht met geen andere bedoeling dan te frauderen met zogenoemde pgb-gelden. Dat zijn persoonlijke budgetten waarmee zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen inkopen bij een zorgorganisatie. In de kaartenbak van Dolia zaten 132 cliënten.

Geld binnenhengelen

Jaren achtereen werden door Dolia Zorg fors minder uren aan zorg geleverd dan de bedragen die hiervoor werden gedeclareerd bij verschillende (zorg)instanties. Slechts 28 procent van het geld kwam werkelijk ten goede aan zorg, meer dan de helft ging naar ‘zorgklanten’. Een deel van hen had werkelijk zorg nodig, maar kreeg veel minder geleverd dan waarvoor betaald werd. Er waren ook tientallen cliënten van Dolia Zorg die feitelijk helemaal geen zorg nodig hadden. Zij werden vooral ingezet om geld binnen te hengelen. Het gaat daarbij om tienduizenden euro’s tot soms meer dan 100.000 euro per klant per jaar. ,,Doordat de budgethouders deelden in de fraude, kon deze zo lang onopgemerkt blijven’’, aldus de rechtbank.

Politie en justitie vielen april vorig jaar binnen bij drie kantoren en drie woningen van Dolia. Daarbij werd beslag gelegd op bankrekeningen en op dure auto’s. De rechtbank in Utrecht acht het bewezen dat instanties voor totaal 4,5 miljoen zijn opgelicht en dat 6,5 miljoen is witgewassen. Een bedrag van 1,6 miljoen euro is overgeboekt naar privérekeningen van de broers. Een bedrag van 9 ton is naar Turkije overgemaakt. Dat geld ging naar aannemers die een appartementencomplex aan het bouwen waren. Een bedrag van 3,9 miljoen werd in de loop van de jaren contant gepind en gedeeld met de budgethouders.

De officier van justitie had tegen Mevlüt U. een straf geëist van 5 jaar. Alle straffen zijn opgelegd met aftrek van voorarrest. De drie broers hebben ook een beroepsverbod van 6,5 jaar in de zorg opgelegd gekregen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht