Tussen begin 2014 en april 2018 slaagden de broers erin via hun thuisorganisatie Dolia Zorg aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een bedrag van 6,5 miljoen euro wit te wassen. Utrechter Mevlüt U. (47) wordt door de rechtbank gezien als de leider van het frauderende drietal. Hem en ook zijn broer Levent (39) is door de rechtbank een straf van 4 jaar opgelegd. De derde broer Bülent (43) speelde volgens de rechtbank een iets minder prominente rol in de oplichtingspraktijken. Hij kreeg een straf van 3,5 jaar cel opgelegd.
Doordat de budgethouders meededen, kon de fraude zo lang onopgemerkt blijven
Rechtbank
De zaak draait om ten onrechte geclaimde zorggelden. De rechtbank noemt het zeer aannemelijk dat Dolia Zorg is opgericht met geen andere bedoeling dan te frauderen met zogenoemde pgb-gelden. Dat zijn persoonlijke budgetten waarmee zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen inkopen bij een zorgorganisatie. In de kaartenbak van Dolia zaten 132 cliënten.
Geld binnenhengelen
Jaren achtereen werden door Dolia Zorg fors minder uren aan zorg geleverd dan de bedragen die hiervoor werden gedeclareerd bij verschillende (zorg)instanties. Slechts 28 procent van het geld kwam werkelijk ten goede aan zorg, meer dan de helft ging naar ‘zorgklanten’. Een deel van hen had werkelijk zorg nodig, maar kreeg veel minder geleverd dan waarvoor betaald werd. Er waren ook tientallen cliënten van Dolia Zorg die feitelijk helemaal geen zorg nodig hadden. Zij werden vooral ingezet om geld binnen te hengelen. Het gaat daarbij om tienduizenden euro’s tot soms meer dan 100.000 euro per klant per jaar. ,,Doordat de budgethouders deelden in de fraude, kon deze zo lang onopgemerkt blijven’’, aldus de rechtbank.
Politie en justitie vielen april vorig jaar binnen bij drie kantoren en drie woningen van Dolia. Daarbij werd beslag gelegd op bankrekeningen en op dure auto’s. De rechtbank in Utrecht acht het bewezen dat instanties voor totaal 4,5 miljoen zijn opgelicht en dat 6,5 miljoen is witgewassen. Een bedrag van 1,6 miljoen euro is overgeboekt naar privérekeningen van de broers. Een bedrag van 9 ton is naar Turkije overgemaakt. Dat geld ging naar aannemers die een appartementencomplex aan het bouwen waren. Een bedrag van 3,9 miljoen werd in de loop van de jaren contant gepind en gedeeld met de budgethouders.
De officier van justitie had tegen Mevlüt U. een straf geëist van 5 jaar. Alle straffen zijn opgelegd met aftrek van voorarrest. De drie broers hebben ook een beroepsverbod van 6,5 jaar in de zorg opgelegd gekregen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.