Volledig scherm
V.l.n.r. Marcel Kouwenhoven, Fabrizio Taoufik, Christina Klubert en Kathy Speyer in de kamer van Christina. © Angeliek de Jonge

400 Utrechtse studenten staan binnenkort op straat

Zo’n 400 studenten moeten over een paar maanden een pand aan de Archimedeslaan in Utrecht verlaten; de bewoners verliezen hierdoor hun woning. Op 31 juli begint de eigenaar aan de sloop om uiteindelijk een pand met ruim 2000 nieuwe woningen neer te zetten. Het probleem: er is nog geen oplossing voor de bewoners en een nieuwe woning vinden is lastig.

Het oude schoolgebouw van de Hogeschool werd al lange tijd niet meer gebruikt. Om leegstand te voorkomen besloot Stichting Tijdelijk Wonen (STW) in 2010 hier tijdelijke studentenwoningen van te maken. In 2015 zouden de bewoners het pand eigenlijk al verlaten. Na twee keer uitstel staat de definitieve datum nu echt vast: 31 juli aanstaande.

Christina Klubert uit Duitsland studeert Global Sustainability Sciences en woont sinds een half jaar aan de Archimedeslaan. Voor haar was deze woning de beste optie. „Ik moest een kamer regelen vanuit Hamburg, dus hospiteren kon ik niet. Daar komt ook nog eens bij dat veel huizen geen buitenlandse studenten willen hebben. In dit huis werd ik meteen met open armen ontvangen.” Hoewel de bewoners al vanaf het begin wisten dat het pand gesloopt zou worden, komt het einde sneller dan verwacht. „Een van de grootste problemen is dat er geen oplossing is voor ons. Na 31 juli staan we op straat”, zegt Christina.

Familie

De bewoners zijn erg gehecht aan het pand en aan elkaar. „We voelen ons echt als een familie”, zegt Christina. „We wonen hier niet alleen, maar voelen ons hier ook erg thuis. Het vervelendste is dat we weten dat onze ‘familie’ straks uit elkaar gehaald wordt.” „Daar komt ook nog bij”, zegt huisgenoot Isa Ming Reuver, „dat het erg lastig is voor sommige mensen om een nieuwe kamer te vinden. Veel verhuurders willen studenten óf mensen met een fulltime baan. Velen die hier wonen vallen net buiten deze kaders, ze studeren niet of hebben geen vaste baan.”

Quote

We wonen hier niet alleen, maar voelen ons hier ook erg thuis

Christina

Wat ze gaan doen als ze 31 juli geen vervangende woning hebben? „In het begin bij vrienden blijven en anders toch echt terug naar mijn ouders”, zucht Isa. „Voor mij is het nog wel wat lastiger, omdat ik uit Duitsland kom”, zegt Christina. „In het begin zou ik ook proberen om bij vrienden te blijven en anders leen ik wel een camper van een vriend.”

Ongunstige markt

Niet alleen de bewoners, maar ook het bestuur van de STW vindt het een vervelend probleem. „Samen met de eigenaar en de gemeente hebben we de afgelopen jaren iets heel positiefs gecreëerd. We zijn blij dat we hier hebben mogen zitten, maar het is jammer dat het zo eindigt”, zegt voorzitter Rins Rutgers. Hij woont in het pand sinds de verbouwing. „We zijn al bijna twee jaar bezig om een ander pand te vinden, maar tot dusver geen resultaat.” De oorzaak ligt volgens Rutgers bij de ongunstige markt. „De leegstand is de laatste jaren erg afgenomen. Het is vooral lastig om iets te vinden voor 400 man.” Waarom het nu pas bekend is dat ze er 31 juli uit moeten, weet Rutgers niet. „Daar gaan de eigenaar en de projectontwikkelaars over.” Projectontwikkelaar Aprisco was voor nadere toelichting niet bereikbaar.

„Onze situatie laat eigenlijk maar een deel van het probleem zien”, zegt Christina. Ze doelt op het tekort aan studentenkamers in Utrecht. „De universiteit wordt steeds groter en er is op dit moment gewoon te weinig woonruimte, met of zonder ons.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Burgemeester Van Zanen: demonstreren bij ingangen en op parkeerterrein abortuskliniek niet toegestaan

    Burgemees­ter Van Zanen: demonstre­ren bij ingangen en op parkeerter­rein abortuskli­niek niet toegestaan

    De ingangen van het Vrelinghuis en ook het parkeerterrein van deze abortuskliniek in Utrecht zijn wat burgemeester Jan van Zanen betreft voortaan verboden terrein voor demonstranten. Dat blijkt uit een brief, waarin hij de Utrechtse gemeenteraad heeft bijgepraat over de kwestie. Van Zanen vindt dat anti-abortusdemonstranten het recht hebben om bij de kliniek in de Biltstraat hun mening te uiten, maar dat zij dit voortaan niet meer bij de entrees mogen doen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht