400 Utrechtse studenten staan binnenkort op straat
Zo’n 400 studenten moeten over een paar maanden een pand aan de Archimedeslaan in Utrecht verlaten; de bewoners verliezen hierdoor hun woning. Op 31 juli begint de eigenaar aan de sloop om uiteindelijk een pand met ruim 2000 nieuwe woningen neer te zetten. Het probleem: er is nog geen oplossing voor de bewoners en een nieuwe woning vinden is lastig.
Het oude schoolgebouw van de Hogeschool werd al lange tijd niet meer gebruikt. Om leegstand te voorkomen besloot Stichting Tijdelijk Wonen (STW) in 2010 hier tijdelijke studentenwoningen van te maken. In 2015 zouden de bewoners het pand eigenlijk al verlaten. Na twee keer uitstel staat de definitieve datum nu echt vast: 31 juli aanstaande.
Christina Klubert uit Duitsland studeert Global Sustainability Sciences en woont sinds een half jaar aan de Archimedeslaan. Voor haar was deze woning de beste optie. „Ik moest een kamer regelen vanuit Hamburg, dus hospiteren kon ik niet. Daar komt ook nog eens bij dat veel huizen geen buitenlandse studenten willen hebben. In dit huis werd ik meteen met open armen ontvangen.” Hoewel de bewoners al vanaf het begin wisten dat het pand gesloopt zou worden, komt het einde sneller dan verwacht. „Een van de grootste problemen is dat er geen oplossing is voor ons. Na 31 juli staan we op straat”, zegt Christina.
Familie
De bewoners zijn erg gehecht aan het pand en aan elkaar. „We voelen ons echt als een familie”, zegt Christina. „We wonen hier niet alleen, maar voelen ons hier ook erg thuis. Het vervelendste is dat we weten dat onze ‘familie’ straks uit elkaar gehaald wordt.” „Daar komt ook nog bij”, zegt huisgenoot Isa Ming Reuver, „dat het erg lastig is voor sommige mensen om een nieuwe kamer te vinden. Veel verhuurders willen studenten óf mensen met een fulltime baan. Velen die hier wonen vallen net buiten deze kaders, ze studeren niet of hebben geen vaste baan.”
We wonen hier niet alleen, maar voelen ons hier ook erg thuis
Wat ze gaan doen als ze 31 juli geen vervangende woning hebben? „In het begin bij vrienden blijven en anders toch echt terug naar mijn ouders”, zucht Isa. „Voor mij is het nog wel wat lastiger, omdat ik uit Duitsland kom”, zegt Christina. „In het begin zou ik ook proberen om bij vrienden te blijven en anders leen ik wel een camper van een vriend.”
Ongunstige markt
Niet alleen de bewoners, maar ook het bestuur van de STW vindt het een vervelend probleem. „Samen met de eigenaar en de gemeente hebben we de afgelopen jaren iets heel positiefs gecreëerd. We zijn blij dat we hier hebben mogen zitten, maar het is jammer dat het zo eindigt”, zegt voorzitter Rins Rutgers. Hij woont in het pand sinds de verbouwing. „We zijn al bijna twee jaar bezig om een ander pand te vinden, maar tot dusver geen resultaat.” De oorzaak ligt volgens Rutgers bij de ongunstige markt. „De leegstand is de laatste jaren erg afgenomen. Het is vooral lastig om iets te vinden voor 400 man.” Waarom het nu pas bekend is dat ze er 31 juli uit moeten, weet Rutgers niet. „Daar gaan de eigenaar en de projectontwikkelaars over.” Projectontwikkelaar Aprisco was voor nadere toelichting niet bereikbaar.
„Onze situatie laat eigenlijk maar een deel van het probleem zien”, zegt Christina. Ze doelt op het tekort aan studentenkamers in Utrecht. „De universiteit wordt steeds groter en er is op dit moment gewoon te weinig woonruimte, met of zonder ons.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UMC Utrecht stelt Philips aansprakelijk voor schade beademingsapparaten: ‘Worden aan lijntje gehouden’
Het UMC Utrecht stelt elektronicabedrijf Philips aansprakelijk voor alle schade en gevolgen van problemen met de beademingsapparaten die het bedrijf levert. Dit laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Het zou gaan om zo’n 1250 apparaten die mogelijk defecten kunnen vertonen. -
PREMIUM
‘Heel Sporting’70’ gunt verdediger Matthijs Blijham vertrek naar Bon Boys: ‘Als iemand dit kan, is hij het’
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
PREMIUM
Automobilist (26) maakt het wel héél bont: scheurt met 130 km/u door woonwijk en steelt politiewagen
Op de vlucht na een stopteken reed een 26-jarige Barnevelder meerdere keren door rood, scheurde hij op 1 augustus vorig jaar met 130 km/uur door een 30 kilometerzone, dwong hij tegenliggers de berm in en botste hij op twee auto’s op een kruispunt in Veenendaal. Eenmaal aangehouden ging hij er nog eens vandoor met een politieauto. -
Politie heeft handenvol aan wildplasser, appende fietsers en mannen die fiets in de gracht gooien
Agenten in het centrum van Utrecht hadden de handen in de nacht van donderdag op vrijdag vol aan een wildplasser, appende fietsers en twee mannen die een fiets in de gracht wilden gooien. -
Culemborgers snakken naar terras met rivierzicht, maar gaat dat er nog wel komen?
Mogelijk wordt binnenkort duidelijk of binnen afzienbare tijd weer een terrasje kan worden gepakt, mét rivierzicht. De gemeente Culemborg en Stichting Jachthaven En Camping De Helling gaan volgende week praten over de toekomst van het havenrestaurant, dat al twee jaar staat weg te kwijnen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht