Volledig scherm
Binnenkort moeten reizigers makkelijker en sneller naar het Utrecht Science Park kunnen. © ANP

45 miljoen euro voor betere bereikbaarheid Utrecht Science Park

Het Rijk, gemeente en provincie Utrecht trekken 45 miljoen euro uit om de bereikbaarheid van Utrecht Science Park (USP) en grote woningbouwlocaties in de stad te verbeteren. 

Die bereikbaarheid van met nam het Science Park op De Uithof is een dagelijks knelpunt. In de ochtend- en avondspits staan werknemers en bezoekers met de auto soms meer dan een uur in de rij om het gebied in of uit te komen. Ook rond de bereikbaarheid van toekomstige woningbouwlocaties zoals de Merwedekanaalzone heersen bij voorbaat zorgen. Die bereikbaarheid beperkt het aantal woningen dat daar gebouwd kan worden. Utrecht wil dat aantal, gelet op de woningnood, graag opschroeven van zes- tot maximaal tienduizend huizen.

Provincie Utrecht, de gemeente en de Rijksoverheid stellen de 45 miljoen beschikbaar voor een zogenoemde ‘eerste stap’. In totaal moet er 200 miljoen geïnvesteerd worden. De overheden willen dat reizigers makkelijker en sneller naar het USP kunnen reizen en dat de grote woningbouwlocaties zoals de Merwedekanaalzone beter bereikbaar worden.

Centraal Station

Het vernieuwde Utrecht Centraal dreigt, ondanks de ingrijpende vernieuwingen,  binnen enkele jaren al weer extreem druk te worden. Daarom zijn er plannen om buslijnen vanaf de stations Overvecht en Lunetten direct naar het sciencepark te laten rijden. In dat geval hoeven reizigers niet meer langs Utrecht Centraal. Een directe buslijn vanaf station Driebergen-Zeist naar het USP wordt onderzocht. Dat geldt ook voor nieuwe fietsroutes vanaf de  stations Bunnik en Bilthoven naar het USP. De bedoeling is de drukte op het centraal station van Utrecht te beperken door reizigers de mogelijkheid te bieden vanaf omliggende stations naar het USP te reizen. 

Woningbouw

De 200 miljoen euro die wordt geïnvesteerd in maatregelen in de regio moet, naast bereikbaarheid van de grote werklocaties, ook grootschalige woningbouw in de stad en regio Utrecht mogelijk maken. Utrecht is de snelst groeiende metropool van Nederland.  Regiobestuurder Herman Geerdes: ,,Tot 2040 is er behoefte aan meer dan 104.000 woningen in de regio. Het aantal banen in de provincie groeit naar schatting tot 2040 met 100.000. Deze groei zorgt voor een nog grotere druk op de regionale bereikbaarheid. Er is een forse investering nodig om de stad en regio Utrecht ook in de toekomst aantrekkelijk te houden, en om alle woningen te bouwen die nodig zijn.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht