Volledig scherm
Markt op Het Rond in Houten. Het dorp is uitgegroeid tot - bijna - 50.000 inwoners. © Erik van 't Woud

49.936 and counting... De 50.000ste inwoner van Houten komt eraan!

De provincie Utrecht groeit als kool. De stad Utrecht verwelkomde in september de 350.000ste inwoner en Houten maakt zich op om de 50.000ste inwoner in te schrijven. Deze stad wil zelfs doorgroeien naar 60.000 inwoners en wordt daarmee net zo groot als bijvoorbeeld Zeist, Nieuwegein en Veenendaal.

Houten is niet de enige plek waar nog grootschalige woningbouw plaatsvindt. In Wijk bij Duurstede liggen plannen voor tegen de duizend woningen en ook Bunnik heeft nog flinke ambities met tussen de duizend en vijfduizend woningen. Met de komst van de 50.000ste inwoner van Houten sluipt het inwoneraantal van de provincie Utrecht heel langzaam richting de 1,3 miljoen. In 2017 stond de teller op 1,258 miljoen inwoners. Jaarlijks krijgt de provincie er gemiddeld tienduizend inwoners bij.

De teller in Houten staat momenteel op 49.936, peildatum 1 november jongstleden. Dat zijn er een krappe vierhonderd méér dan aan het begin van dit jaar. De cijfers laten verder zien dat een groei van tussen de dertig en vijftig Houtenaren per maand als redelijk gangbaar kan worden gezien.

Slingers alvast uitzoeken

Dat de Houtense bevolkingsaanwas een volgende mijlpaal nadert, is ook SGP-fractievoorzitter Wouter van den Berg opgevallen. Hij diende in de raadsvergadering van dinsdagavond een motie in, met als strekking alvast de slingers uit te gaan zoeken voor het partijtje dat binnenkort gevierd kan worden.

Hoe precies, daarvoor is er nog nét genoeg tijd om met elkaar iets leuks te bedenken. In elk geval, aldus Van den Berg, zou het dan een feest moeten worden waar álle Houtenaren plezier aan beleven.

Feestje wel nodig?

Niemand wil het feestje aan zich voorbij laten gaan, behalve misschien ChristenUnie-fractieleider René Speksnijder. Die vroeg zich hardop af, of na de 20.000ste, 30.000ste en 40.000ste Houtenaar het nog wel nodig is opnieuw een wethouder of de burgemeester met een bos bloemen op pad te sturen.

Wethouder Cees van Dalen noemde de SGP-motie ‘overbodig’. Het had een verrassing moeten blijven, maar nu weet iedereen het dus toch al: het feestje staat al in de steigers, de uitnodigingen liggen bij wijze van spreken al klaar in het gemeentehuis, en jazeker: heel Houten gaat daar iets van merken.

Ook het CDA , de partij van Van Dalen, stemde tegen de motie. Raadslid Jan de Jong: „Die voelt een beetje alsof Sinterklaas nog onderweg is, maar we laten de kinderen toch alvast in de zak kijken.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht