Nieuwe 'fietsnietjes' in de Willemstraat.
Volledig scherm
Nieuwe 'fietsnietjes' in de Willemstraat. © AD

500 extra plekken om fiets te parkeren in het centrum van Utrecht

Er staan nieuwe fietsenrekken op de kop van de Willemstraat, bij de kruising met het Vredenburg. Het morsige bankje (waar bijna altijd fietsen tegenaan stonden) en de fietsenklemmen (met een kluwen aan tweewielers, deels in deplorabele toestand) zijn verwijderd.

In plaats daarvan staan er nu glimmende ‘fietsaanleunrekken’, ook wel fietsnietjes genoemd. Dezelfde die hier en daar al het Vredenburg sieren. Het straatbeeld is er beter op geworden, aan de kant van de rekken. Aan de overzijde staan er opeens veel meer fietsen tegen de muur.

De  fietsnietjes zijn geplaatst ondanks de aanwezigheid van een grote stalling aan hetzelfde Vredenburg en een kleine vlakbij in de Lange Koestraat. De gemeente wil het voor iedereen gemakkelijk maken om met de fiets naar het centrum te komen, legt een woordvoerder uit. ,,Niet iedereen wil zijn fiets in een bewaakte stalling neerzetten. Met name voor een kort bezoek blijft parkeren op straat populair.’’

500 plekken

Nieuwe 'fietsnietjes' in de Willemstraat.
Volledig scherm
Nieuwe 'fietsnietjes' in de Willemstraat. © AD

De realisering van extra stallingscapaciteit voor fietsen staat al in een raadsbesluit uit 2017. In totaal komen er ongeveer 500 plekken bij in de binnenstad. ,,We verwachten niet dat hiermee het aantal fietsen zal afnemen, dat is ook niet het doel. We verwachten wel dat fietsen beter geordend zullen staan en dat het risico op diefstal minder wordt’’, aldus de woordvoerster.

De opening in augustus van de grootste fietsenstalling ter wereld, de Stationspleinstalling, speelt bij dit alles geen rol. ,,Die is vooral bedoeld voor treinreizigers en niet voor bezoekers aan de binnenstad of TivoliVredenburg. Extra plekken voor reizigers zoeken we dan ook in het Stationsgebied en niet op het Vredenburg.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht