Volledig scherm
Utrechter Henk Doedens deed in 2016 mee aan de finale van de comedywedstrijd, die toen nog Comedyhuis Comedy Competitie heette. De winst zat er voor hem niet in. © Foto Ruud Voest

64 grappenmakers strijden om Comedy Talent Award Utrecht

Voor de vijfde keer wordt in Utrecht de Comedy Talent Award gehouden, volgens de organisatie de grootste stand-upcomedywedstrijd van Nederland.

64 ‘comedians’ (grappenmakers) doen mee aan deze wedstrijd van Comedyhuis Club in Utrecht, die opnieuw in cultureel podium Kargadoor aan de Oudegracht gehouden wordt.

Het hadden er veel meer kunnen zijn, zegt Jurg van Ginkel van Comedyhuis Club. ,,Stand-upcomedy zit erg in de lift. Er is een grote groep amateurs die het ook een keer willen proberen. Dat merken we ook aan de cursussen die we geven; die zitten altijd vol.”

64 deelnemers aan de Comedy Talent Award (CTA) is wel ongeveer de grens, zegt Van Ginkel. ,,We hebben nu al vier voorrondes. Op een gegeven moment is het wel goed. Na vier van die avonden duizelt het je een beetje.”

Grappen

De voorronden zijn op 9, 16, 23 en 30 januari. Per avond krijgen zestien comedians vijf minuten om hun grappen over het voetlicht te brengen. De besten gaan door naar de halve finales op 9 en 16 februari en de finale op 9 maart. Iedereen die de halve finale haalt, krijgt begeleiding van professionele comedians van Comedyhuis. En de finalisten kunnen, voor ze de eindstrijd ingaan, meedoen aan een workshopweekend met schrijfsessies en lessen spel en theater.

Van Ginkel: ,,Op deze manier zorgt het CTA ervoor dat het niet alleen een geweldig grappig avondje uit is, maar dat comedians met talent ook écht een stapje verder worden geholpen.”

De twee winnaars van de finale (de jury- en publieksprijs) mogen optreden tijdens het Utrecht International Comedy Festival op 6 en 7 april in Tivoli/Vredenburg. Hier doen 60 comedians uit binnen- en buitenland aan mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht