Ook een auto aan de Stanleylaan vatte vlam.
Volledig scherm
Ook een auto aan de Stanleylaan vatte vlam. © Michiel van Beers

7 vragen en antwoorden over de Utrechtse autobranden

Het autobrandseizoen is vroeg begonnen in Utrecht dit jaar. De teller van deze week staat op zeker vijf uitgebrande auto’s. In de zoektocht naar daders wordt iedere brand onderzocht.

Waar waren de branden de afgelopen dagen?

Op de Livingstonelaan in de wijk Kanaleneiland was het donderdagavond raak en op de Stroyenborchdreef was het dezelfde avond raak in Overvecht. Tussendoor dook nog een autobrandmelding op aan de Cartesiusweg, maar die bleek loos. In de dagen ervoor waren auto’s aan de Stanleylaan in Kanaleneiland en aan de Berezinadreef in Overvecht aan de beurt. Verder brandde ook in Ondiep (Oppenheimplein) een auto uit. 

Zijn bij die branden sporen gevonden?

Door de hitte en het bluswerk gaan sporen vaak verloren. Zo werden bijvoorbeeld aan de Livingstonelaan en aan de Stroyenborchdreef geen aanwijzingen gevonden. Volgens de politie kunnen deze branden ook spontaan ontstaan zijn door een technische oorzaak, zoals kortsluiting.

Welke andere opties zijn mogelijk?

Brandstichting is een serieuze mogelijkheid. Dat kan een vandalistische actie uit baldadigheid zijn maar ook uit represaille, bijvoorbeeld als vergeldingsactie (wraak). Bij de helft van alle autobranden is sprake van vandalisme. Verder is ook verzekeringsfraude nog een optie. Hierbij wordt de auto in brand gestoken om geld van de verzekering op te strijken.

Welk scenario is waarschijnlijk bij de branden van afgelopen
dagen?

Gelet op het gebrek aan sporen en de opvallende concentratie van branden in Kanaleneiland en Overvecht lijkt brandstichting voor de hand te liggen. Aandacht voor de branden zorgt niet zelden voor kopieergedrag.  

Wordt het onderzoek naar de branden wel serieus genomen?

Ja. Burgemeester Jan van Zanen spreekt zijn zorgen uit. Daarnaast benadrukt de politie na iedere autobrand onderzoek te doen en lopen extra opsporingsambtenaren van de gemeente rond om branden te voorkomen. Niet voor niets vliegen rond de jaarwisseling apparaten van defensie rond met warmtebeeldcamera’s. Verder bestaan voor diezelfde periode afspraken met busvervoerder Qbuzz en taxicentrales, om extra goed op te letten in Overvecht, Hoograven, Kanaleneiland en Leidsche Rijn. En ook bij tankstations wordt extra goed opgelet.

Hoe zijn daders verder te achterhalen?

De politie roept inwoners op om camerabeelden te delen.

En hoe zit het met de schadepost voor gedupeerden?

Dat ligt eraan hoe je verzekerd bent. Wie WA-verzekerd is, krijgt alleen schade vergoed die bij een ander veroorzaakt is. Alleen wie casco of beperkt-casco verzekerd is, krijgt de schade van een brand vergoed. Wie alleen een aansprakelijkheidsverzekering heeft, moet afwachten of er een verdachte wordt opgepakt. Een claim indienen is de enige manier om je schade vergoed te krijgen. Maar de kans op succes is niet groot, want slechts ongeveer een op de vijf brandstichtingen wordt opgehelderd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht