Storing van de roltrappen op Jaarbeursplein.
Volledig scherm
Storing van de roltrappen op Jaarbeursplein. © Foto Ruud Voest

800.000 euro. Zo veel kostte het geblunder met de defecte roltrappen op Jaarbeursplein

De soap met de kapotte roltrappen op het Jaarbeursplein heeft de gemeente Utrecht al minstens 800.000 euro gekost. Jarenlang werd fout op fout gestapeld. In 2022 krijgt het Jaarbeursplein roltrappen die vermoedelijk wel bestand zijn tegen regen en veelvuldig gebruik.

Dat onmiskenbaar is geblunderd door de gemeente blijkt uit de antwoorden van het college op schriftelijke vragen die namens alle fracties van de gemeenteraad zijn gesteld. De defecten met de roltrappen op het Jaarbeursplein kwamen al snel na de oplevering in 2011 aan het licht. Vrijwel dagelijks begaven deze roltrappen het, waardoor duizenden forensen waren aangewezen op de gewone trappen of de enkele liften.

Deskundigen

De gemeente en ProRail lieten zich voorlichten door ‘deskundigen’ die van mening waren dat de ingekochte roltrappen goed in de buitenlucht konden functioneren. Maar na jarenlange defecten zijn in 2015 alle onderdelen op kosten van de leverancier vervangen. 

Die kosten werden van 2013 tot en met 2015 door de aannemer betaald, maar daarna draaide de gemeente zelf op voor de schade.  Dat kwam voor de vier roltrappen uit op 200.000 euro per jaar. Van 2016 tot en met 2019 loopt dat op tot een een bedrag van 800.000 euro. De bouwkosten van de roltrappen schat de gemeente in op 900.000 euro. Maar daar komen nog kosten bovenop, zoals voor aansluiting en projectmanagement, die het college niet kan aangeven.

Niet geschikt

De storingen aan de vier roltrappen van en naar station Utrecht Centraal hielden gewoon aan. De gemeente liet zich in 2018 adviseren door deskundigen van Movares. Dat bureau kwam tot de conclusie dat deze onoverdekte en veelgebruikte roltrappen niet geschikt waren voor de buitenruimte. Maar daar waren de gemeente en de leverancier het niet mee eens. De gemeente hield vol dat de veelvuldige storingen lagen aan het intensieve gebruik in combinatie met de bouwput en vandalisme.

Omdat de ellende niet stopte, besloot de gemeente medio 2019 om de vervanging van de roltrappen naar voren te halen. De roltrappen hadden in 2025 moeten worden vervangen. Maar dat gebeurt nu in 2022. Eind van dit jaar besteedt de gemeente de klus aan. 

@werktderoltrap

De uitval van de roltrappen leidt onder gebruikers tot veel ergernis. Zij lanceerden zelfs een Twitteraccount over het euvel: @werktderoltrap. Noodmaatregelen, onder meer bedoeld om het water beter af te voeren, bleken vooral lapmiddelen en hebben niet tot een oplossing geleid.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht