9-jarige Lilly uit Huis ter Heide nu al beroemde milieuactiviste

VideoZeist heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie om Zwerfafval in de openbare ruimte tegen te gaan. De 9-jarige Lilly Platt uit Huis ter Heide is er erg blij mee. Zij heeft Lilly’s Plastic Pick up opgezet en ruimt al sinds 2015 zwerfvuil op in haar eigen omgeving. Voor haar inzet ontving ze vorige week nog de Groene Pluim, een prijs die GroenLinks elk jaar uitreikt aan duurzame initiatieven.

De fracties van ChristenUnie/SGP, SP GroenLinks en NieuwDemocratischZeist hadden de gemeente middels een motie gevraagd aansluiting te zoeken bij de Statiegeldalliantie. Lilly werd gevraagd of zij een brief wilde schrijven naar het college van burgemeester en wethouders om de motie te ondersteunen.

Grijpertje

De motie was al een keer eerder ingediend in januari, maar na een kort debat is de motie aangehouden met het verzoek in gesprek te gaan met lokale partners waaronder Lilly Platt. Elke dag trekt ze er met een grijpertje en een zak op uit om zwerfvuil te verzamelen. Helaas vindt ze op haar korte wandelingen  op landgoed Dijnselburg en het Blookerpark heel veel troep. Vooral plastic flesjes en blikjes. Als daar weer statiegeld voor wordt betaald, zal het volgens Lilly een stuk minder vuil worden.

Lilly Platt (9) uit Huis ter Heide is zelf een plastic-inzamelingsactie begonnen en heeft erg veel volgers op Facebook.
Volledig scherm
Lilly Platt (9) uit Huis ter Heide is zelf een plastic-inzamelingsactie begonnen en heeft erg veel volgers op Facebook. © Foto Ruud Voest

„Ik heb echt een hekel aan ballonnen”, vertelt ze. Ze trekt er een heel vies gezicht bij. „Vogels zien het als voer. Hun snavels raken verstrikt in het touwtje dat er vaak aan zit en daardoor verhongeren ze.” Trots laat ze een trofee zien. Een milieuprijs die ze op Curacao heeft ontvangen. „Het is een schildpad die is gemaakt van plastic afval.” Inmiddels heeft ze van de lokale afdeling van GroenLinks ook de Groene Pluim ontvangen voor haar werk en in april gaat ze naar Noorwegen waar ze op de Plastic Whale Conference mag spreken. „Ik ontmoet daar politici van over de hele wereld. In Noorwegen is het nog veel erger dan hier met afval”, vertelt ze. En ze wordt er zelfs boos over. „Er spoelt heel veel plastic aan daar. Walvissen eten het plastic dat in hun maag blijft zitten. Hun hongergevoel verdwijnt waardoor ze sterven.”

Radiospotje

Maar het houdt niet op met het bezoek aan Noorwegen. Inmiddels heeft ze ook een verzoek gekregen van de beroemde antropologe en milieu-activiste Jane Goodall, beroemd van haar 40-jarige studie met chimpansees. Ook Ras Midas, een beroemde Amerikaanse reggae-artiest, heeft inmiddels een radiospotje voor haar gemaakt. Een filmpje dat ze in Huis ter Heide heeft opgenomen, is op Facebook inmiddels al 400.000 keer bekeken.

Om geld te generen om haar activiteiten te betalen, heeft ze lunchsetjes laten maken van bamboe. Een spork (een vork gecombineerd met een lepel) en twee bamboe rietjes. Alles netjes in een zakje, gemaakt van vezels van een tropische plant.

Veertig procent van het aantal gekochte blikjes en plastic flesjes belandt nog steeds in het milieu. Ook in Zeist. Daar kan Lilly over meepraten. Door - opnieuw - statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen, zal er minder zwerfvuil ontstaan. In Nederland hebben zich inmiddels 29 gemeenten aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Daar kan Zeist nu aan worden toegevoegd.

Afgenomen

Landen als Duitsland en Denemarken hebben al een statiegeldsysteem met het directe gevolg dat de hoeveelheid zwerfafval sterk is afgenomen. Dat leidt weer tot lagere kosten bij de gemeente voor het opruimen van zwerfafval.

De Statiegeldalliantie wil een lobby aan gaan met de politiek in Den Haag voor het invoeren van statiegeld voor plastic en blik. Daarvoor moeten zoveel mogelijk gemeenten en organisaties zich aansluiten bij de alliantie.

De motie wordt lokaal ook ondersteund door Stichting SamenDuurzaamZeist, Stichting Milieuzorg Zeist en Natuurlijk Zeist-West.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht