A27 bij Amelisweerd wordt ‘gewoon’ verbreed, tegenstanders kondigen nieuw verzet aan
UPDATEHet kabinet zet de omstreden verbreding van de A27 bij Amelisweerd in Utrecht gewoon door. Om het project van de grond te krijgen, wordt er extra natuur aangelegd. De kosten zijn nog niet duidelijk.
Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vandaag bekendgemaakt. De minister moest een nieuw besluit nemen, omdat de vorige plannen voor de verbreding van de weg waren afgeschoten door de Raad van State. In het nieuwe besluit besluit blijft het ontwerp van de nieuwe weg bij Amelisweerd hetzelfde.
Ecopassages
Om de verbreding mogelijk te maken, wil het kabinet elders extra natuur aanleggen. Volgens de minister komt er 33 hectare natuur terug, terwijl er 8,26 ha verdwijnt. Het kabinet wil drie nieuwe gebieden: Bunkerperceel in Amelisweerd, Niënhof tussen Bunnik en Zeist en Bureveld/Sandwijck ten zuiden van De Bilt. Ook komen er 4 nieuwe ecopassages.
Vorig jaar was al duidelijk dat het kabinet de verbreding toch wilde doorzetten. Nu de totale uitstoot wordt verminderd door onder meer de maximumsnelheid te verlagen, zag Van Nieuwenhuizen ruimte om een aantal projecten die stilgelegd werden, toch op te pakken.
Zeven rijstroken
Eén van die projecten is de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Rijkswaterstaat vindt die verbreding nodig om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren. Om het verkeer goed af te wikkelen, krijgt de weg aan elke kant zeven rijstroken. De wegverbreding gaat ten koste van duizenden bomen.
Door de coronacrisis zijn er flink minder files op de weg. Het kabinet denkt dat dit slechts tijdelijk is. ,,Als de economie straks weer aantrekt, en de wegen weer voller worden, moeten we onze infra op orde hebben”, zo meldt de minister in een reactie.
Strijdbaar
Tegenstanders van de aanleg vinden de kap van de bomen in Amelisweerd onnodig. Woordvoerder Jos Kloppenborg van de Vrienden van Amelisweerd en de kerngroep Ring Utrecht reageert strijdbaar op het besluit van het kabinet. ,,Wij blijven het aanvechten, we staan juridisch heel sterk.”
Volgens hem zijn de ‘nut en noodzaak’ van het plan niet aangetoond. ,,Zeker nu thuiswerken steeds meer de norm lijkt te worden is het zeer de vraag of verbreding wel nodig is. Natuurlijk zal er in de toekomst meer verkeer zijn dan nu, maar er zijn eigenlijk alleen problemen in de spits. Het is onnodig om alleen daarvoor zo’n rigoureuze aanpak te doen.”
,Zeker nu thuiswerken steeds meer de norm lijkt te worden is het zeer de vraag of verbreding wel nodig is
Kloppenburg blijft hameren op een alternatief plan: de totale breedte van de weg niet verbreden, maar de rijstroken ter plekke versmallen, zodat er voor elke richting zeven rijstroken beschikbaar zijn. De maximum snelheid ter hoogte van Amelisweerd zou dan terug moeten naar 80 kilometer per uur. ,,We zijn het afgelopen jaar één keer op bezoek geweest bij Rijkswaterstaat, maar het was ons al snel duidelijk dat Rijkswaterstaat ons alternatief helemaal niet ziet zitten.”
Dat wordt bevestigd door een woordvoerster van Van Nieuwenhuizen. ,,Deze varianten zijn eerder onderzocht en afgevallen. Omwille van de verkeersveiligheid is dat niet wenselijk. Ook helpt het niet voor een vlotte doorstroming van het verkeer.”
Fel tegenstander
De gemeente Utrecht is altijd fel tegenstander geweest van verbreding van de snelweg bij Amelisweerd en liet vijf jaar geleden onderzoek uitvoeren naar uitbreiding van het aantal rijbanen, zonder dat daarvoor meer asfalt hoeft worden aangelegd. Onlangs riepen ook PvdA en GroenLinks in de Provincie Utrecht op de plannen voor verbreding van de snelweg te schrappen.
Het kabinet hoopt dat de werkzaamheden in 2022/2023 kunnen beginnen. De verbreding zou dan in 2029 klaar kunnen zijn. Hoeveel de nieuwe plannen moeten kosten, is nog niet duidelijk. ,,De Tweede Kamer wordt binnenkort over dit besluit geïnformeerd inclusief een actuele kostenraming”, aldus de woordvoerster. -
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Extinction Rebellion fietst tegen verbreding van de A27 bij Amelisweerd
Extinction Rebellion, de beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, organiseert vrijdag een fietstocht in Utrecht voor het klimaat en Amelisweerd. -
Provincie Utrecht moet zich nú uitspreken tegen verbreding van A27, roepen PvdA en GroenLinks op
VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur moet een dikke streep zetten door verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd. Die oproep doen PvdA en GroenLinks woensdag in een vergadering van Provinciale Staten van Utrecht. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’
-
PREMIUM
Utrechtse vakantieverhuurders hekelen meldsysteem rond Airbnb: ‘Het is prutswerk, broddelwerk’
-
dossier
Lees hier alles over FC Utrecht!
-
UPDATE
Politieonderzoek: ruzie om drugs aanleiding voor explosieven bij woningen
Een ruzie over drugs in de onderwereld is hoogstwaarschijnlijk de aanleiding voor twee explosies afgelopen weekeinde in Hoef en Haag en Tienhoven. De recherche heeft haar handen vol aan het uitdijende onderzoek, dat inmiddels al geleid heeft tot vier woningsluitingen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht