Volledig scherm
De Mercedes van de 30-jarige verdachte wordt meegenomen door de politie. © Foto AD

Aangehouden bewoner woonwagenkamp Huis ter Heide is lid van georganiseerde illegale wapenhandel

De 30-jarige bewoner van het woonwagenkamp in Huis ter Heide, die vanmorgen door de politie is gearresteerd, maakt deel uit van een goed georganiseerde illegale wapengroothandel in Nederland. Op vijftien adressen in het land deed de politie vanmorgen invallen. In Huis ter Heide nam de politie twee vuurwapens, contant geld en een Mercedes in beslag.

Quote

Het gaat om een hoogst professio­ne­le bende die opereert in een schimmig wereld en heeft geleerd hoe het spel gespeeld moet worden

Arjan de Zwart, hoofd regionale recherche in Rotterdam

De politie denkt vandaag met de twaalf invallen en acht aanhoudingen in onder meer in Huis ter Heide, Capelle aan den IJssel en Rotterdam de georganiseerde wapenhandel in Nederland een flinke slag te hebben toegebracht. Volgens justitie gaat het om criminelen die ervoor zorgen dat vuurwapens uit Slowakije en Kroatië in het criminele circuit in Nederland worden verspreid. Hoofdverdachte is een 32-jarige Capellenaar die al eerder is veroordeeld voor wapenhandel. 

De arrestatie van de 30-jarige man uit Huis ter Heide werd vanmorgen gade geslagen door andere bewoners van het woonwagenkamp Beukbergen. Een groepje keek ook toe hoe de zwarte Mercedes van de verdachte werd weggevoerd door de politie. De bewoners van het woonwagenkamp waren niet erg spraakzaam tegenover de pers. ,,De woonwagenbewoners zijn toch altijd de criminelen bij jullie’’, was het enige wat de toeschouwers wilden zeggen. Andere bewoners zeiden de aangehouden man niet te kennen.

Beukbergen is een woonwagenkamp met met 220 woonplekken. Maar na de renovatie in 2008 heeft het kamp meer de uitstraling van een fraaie woonwijk met veel bungalows en een aantal staanplaatsen. Het aantal luxe Audi’s en Mercedessen voor de woningen is er opvallend. In 2017 kwam koning Willem-Alexander op bezoek in Beukbergen.

Witwassen

De politie deed de invallen vandaag op twaalf plekken. In Huis ter Heide werden twee handvuurwapens en contant geld gevonden. De aangehouden inwoner moest zijn Mercedes afstaan aan justitie die hem verdenkt van witwassen. Bij de invallen werden ook nog zeven andere auto’s, 60.000 euro contant geld, twee dozen munitie en 100 kilogram vuurwerk in beslag genomen.

Volgens justitie zijn de aangehouden verdachten verantwoordelijk voor tientallen verkoopdeals. ,,Ze leverden wapens aan criminelen’’, zegt Arjan de Zwart, hoofd regionale recherche in Rotterdam. ,,Het gaat om een hoogst professionele bende die opereert in een schimmig wereld en heeft geleerd hoe het spel gespeeld moet worden. Ze branden hun handen niet zelf aan wapenbezit. De doorloopsnelheid is enorm hoog. Zodra ze binnen komen, gaan ze meteen door naar de plaats van bestemming. Dat komt ook doordat de vraag enorm hoog is. Ze faciliteren gewetenloos criminelen. Uiteindelijk vallen daar doden en gewonden door.’’

Media

De eerder in beslag genomen automatische wapens zijn volgens justitie gebruikt bij zaken die in de media zijn geweest. Om welke zaken het gaat, willen justitie en politie niet zeggen. Dat het om liquidaties in het criminele circuit gaat, is zeer waarschijnlijk. 

De verdachten zitten in beperking en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

Volledig scherm
In de rechtbank werden wapens vertoond die eerder door de politie in beslag zijn genomen. © Foto AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht