Volledig scherm
Jelte Sondij van het tv programma Ram Bam ontvangt met een opgeplakte baard een lintje voor een aantal fake projecten. © Twitter

Aangifte tegen RamBam om onterecht lintje

De Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor onder meer het beheer van de lintjes, heeft aangifte gedaan tegen het tv-programma RamBam. Een medewerker van dat programma kreeg op Koningsdag een lintje van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht op grond van verzonnen verdiensten.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gaat beslissen of het programma of de medewerker worden vervolgd. Ze wil niet zeggen waarvan precies aangifte is gedaan. ,,In elk geval van iets dat niet door de beugel kan,'' aldus een woordvoerster van het Kapittel. Het openbaar ministerie bekijkt nog of dit aanleiding is tot vervolging van Sondij. Die wacht dit op zijn beurt met vertrouwen af. ,,Ze hebben geen zaak volgens mij.'' RamBam heeft het lintje gistermiddag terugbezorgd bij hen.

De aflevering waarin burgemeester van Zanen Sondij, vermomd als Utrechter Michel Simons het lintje opspeldde en het weer inleveren daarvan bij het Kapittel zijn woensdag te zien in Rambam.

Het programma wilde met de aanvraag van een lintje de procedure voor de toekenning op de proef stellen. De Utrechtse docent journalistiek Michel Simons (62) leende daarvoor zijn identiteit.

Aanvraag

Quote

Wij hebben aangifte gedaan van iets dat in elk geval niet door de beugel kan

Marieke van Os, woordvoerder het Kapittel

De redactie van het programma verzon vervolgens de aanvraag bij elkaar. Zo zou Simons jarenlang bestuurder zijn geweest van het niet bestaande Genootschap De Dashond, zich bij nacht en ontij met zijn hond beschikbaar hebben gesteld voor het ondersteunen van autistische kinderen en een socialel spil zijn in de Zeeheldenbuurt.

De programmamakers vroegen ook een ondersteunende verklaring op bij Simons' werkgever. Tot hun eigen verbazing kregen ze op 1 april bericht dat hun voordracht was gehonoreerd. Omdat Simons zelf het lintje niet in ontvangst wilde nemen, toog presentatorJelte Sondij vermomd naar de uitreiking waar nog zo'n veertig Utrechters een koniklijke onderscheiding kregen uitgereikt. Van Zanen prikte Sondij vervolgens de versierselen behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau op zijn rever.

Gesnapt

Volledig scherm
Sondij poseert met zijn opgespelde lintje. © Twitter

Nog tijdens de plechtigheid kreeg de gemeente Utrecht in de gaten dat er sprake was van een nepaanvraag.

Volgens Sondij heeft het project aangetoond dat de gemeente Utrecht serieuzer werk moet maken van de screening van lintjeskandidaten. Een vluchtige zoektocht in Google zou al geleerd hebben dat het genootschap De dashond niet bestaat en deze dieren bovendien niets van doen hebben met hulp aan autistische kinderen.

Volgens Sondij is de procedure gisteren ook nog kort besproken met De Hoop Scheffer die daarbij volhield dat er niks is fout gegaan.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht