Volledig scherm
PREMIUM
Water voor de bomen op de Noordstedeweg in Nieuwegein. © Marnix Schmidt

Aanhoudende droogte jaagt Utrechtse gemeenten fors op kosten

De gortdroge zomer jaagt gemeenten in de Utrechtse regio op forse kosten. Om het kwetsbare groen te redden, worden dagelijks honderdduizenden liters water meer verbruikt dan normaal.

Quote

Per dag ongeveer 700.000 liter water. Dat is ongeveer drie keer zoveel als normaal in deze periode

Woordvoerster gemeente Utrecht

Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal gemeenten in de provincie. Grootverbruiker is de gemeente Utrecht. Dagelijks rijden 22 tankwagens rond die het openbaar groen besproeien met water. ,,Per dag ongeveer 700.000 liter water’’, zegt een gemeentewoordvoerster. ,,Het is ongeveer drie keer zoveel als in een normaal jaar in deze periode.’’ Wie denkt dat de gemeente daar kostbaar kraanwater voor gebruikt, heeft het mis. ,,Voor het besproeien gebruiken we oppervlaktewater, bijvoorbeeld uit de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal.’’

De droogte kost Utrecht flink meer geld. Normaal staat de teller rond deze tijd ongeveer op 100.000 euro, maar dit jaar heeft de  gemeente tot nu toe al het driedubbele uitgegeven. ,,Dit komt niet alleen door de extreme droogte van de laatste periode, maar ook door het relatief droge voorjaar, waardoor het al snel noodzakelijk was om extra water te sproeien.’’ Aan het einde van de zomer komen er ook nog eens de kosten bij van de vervanging van verdroogde planten. Hoe groot deze schade is, valt volgens de gemeente nu nog niet te bepalen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht