Volledig scherm
De met hekken afgezette zandvlakte op het Vredenburgplein. © AD

Aanleg mozaïekvloer Vredenburgplein ligt stil: asbest in leidingen en kabels

De werkzaamheden aan de nieuwe granieten mozaïekvloer op het Vredenburgplein liggen al enige tijd stil, omdat er na graafwerkzaamheden asbest is gevonden in oude kabels en leidingen onder de grond.

Vanaf dinsdag 9 oktober worden deze kabels en leidingen opgeruimd. Volgens de gemeente Utrecht is er ‘absoluut geen gevaar voor de gezondheid voor het winkelend publiek of de omgeving’.

Een groot braakliggend stuk van het Vredenburgplein is al enige weken afgezet met hekken. Een zandkuil van enkele honderden vierkante meter aan de kant van de Drieharingstraat en voor Parfurmerie Douglas is gevuld met zand, grint en zakken puin. Her en der verspreid liggen kabels en leidingen open en bloot in de afgraving.

Volgens gemeentelijk woordvoerder Martijn van Raay zijn de asbesthoudende leidingen en kabels ‘binnen één à twee dagen opgeruimd’. Daarna vinden nieuwe graafwerkzaamheden plaats op het plein, omdat er, als onderdeel van de herinrichting, extra bomen en lantaarnpalen komen. De archeologische dienst is bij deze graafwerkzaamheden betrokken voor archeologisch onderzoek.

Half miljoen steentjes

Dit alles maakt dat nog niet bekend is wanneer de werkzaamheden aan de mozaïekvloer hervat kunnen worden, zegt Van Raay. ,,Omdat de herinrichtingswerkzaamheden nu stilliggen, moet de planning worden aangepast. We weten nog niet wanneer we verder kunnen gaan.’’ In de oorspronkelijke planning van begin dit jaar is ervan uitgegaan dat de in totaal een half miljoen mozaïeksteentjes eind van het jaar neergelegd zijn. Van Raay verzekert dat de streefdatum voor de oplevering van het heringerichte plein, begin 2019, nog steeds het doel is. Voor de aanleg van de mozaïekvloer moeten de 130 marktkramen steeds op een andere plek  op het plein staan. 

De vondst van asbest is de tweede tegenvaller in korte tijd voor de prestigieuze kunstvloer, waarvoor twee miljoen euro is uitgetrokken. Half september stelden GroenLinks en SP vragen over vervuilde mozaïeksteentjes. De partijen stelden schriftelijke vragen aan het college of er in de materiaalkeuze wel rekening is gehouden met de effecten van het dagelijks gebruik, zoals de wekelijkse markt.

Quote

De planning moet worden aangepast. We weten nog niet wanneer we verder kunnen gaan

Martijn van Raay

Door de aanleg van de mozaïekvloer, die het Vredenburgplein meer allure moet geven, is het bovendien noodzakelijk dat een nieuw geavanceerd bewateringssysteem wordt aangelegd om de twaalf platanen van regenwater te voorzien. Omdat de nieuwe vloer in een laag cement ligt, zakt het regenwater niet meer in de bodem, zodat compenserende maatregelen nodig zijn.

Romeins verleden

Het ontwerp Markt Mozaïek van de Amsterdamse kunstenaar Jennifer Tee kreeg vorig jaar een ruime meerderheid na een internetstemming over hoe het nieuwe Vredenburgplein eruit zou moeten zien. Het ontwerp verwijst onder meer naar het Romeinse verleden van Utrecht. Ook zijn de contouren van kasteel Vredenburg straks zichtbaar in de vloer. Op de gekleurde vloer zijn herkenbare marktproducten als vissen, citroenen, koffiebonen, kaas, mais en snoep te zien.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht