Volledig scherm
Deze drukte moet verleden tijd zijn wanneer de tunnel er is. © William Hoogteyling

Aanleg tunnel Maarsbergen valt 15,4 miljoen euro duurder uit

De nieuwe spoortunnel in Maarsbergen gaat 15,4 miljoen euro meer kosten dan geraamd. Daarnaast verdwijnen ook de twee tankstations uit het dorp. Dat maakt de provincie Utrecht vandaag bekend.

De ondertunneling van het spoor in Maarsbergen is al jaren onderwerp van discussie. Uiteindelijk koos de provincie in 2017 voor een variant waarbij het verkeer om het dorp wordt geleid. De Tuindorpweg wordt daarbij afgesloten. Voor deze variant was 38,5 miljoen euro uitgetrokken, maar door gestegen prijzen en de marktwerking moet er nu dus 15,4 miljoen euro meer op tafel komen. 

De provincie Utrecht neemt 13,2 miljoen euro van dat bedrag voor haar rekening. De andere 2,2 miljoen euro wordt betaald door ProRail. 

In Maarsbergen staan langs de Woudenbergseweg (N226) twee tankstations. Het is de wens van de provincie om ook die te verwijderen, maar omdat er geen directe relatie is met het tunnelplan, wordt hier een apart project van gemaakt. De kosten voor de verplaatsing worden gedeeld door de provincie en de gemeente. Hoeveel geld er voor moet worden uitgetrokken is nog onduidelijk; eerder werden de kosten geschat op 2,8 miljoen euro.

Apart project

De tunnel onder het spoor is nodig om de verkeersveiligheid, de doorstroming én de leefbaarheid in Maarsbergen te bevorderen. Iedere ochtend en middag staan er lange files in het dorp. Die worden veroorzaakt door de verkeerslichten op de kruising met de Haarweg en de Tuindorpweg en de daaropvolgende spoorwegovergang, die vele keren per uur gesloten is. Daardoor stokt ook het verkeer dat de A12 af wil, met gevaarlijke files op de vluchtstrook tot gevolg.

Verscheurd dorp

De kwestie rondom de tunnel speelt al twaalf jaar en heeft veel los gemaakt in Maarsbergen. Voor - en tegenstanders bemoeiden zich met de besluitvorming. Het leidde zelfs tot een verscheurd dorp.

Toen in 2017 de keuze werd gemaakt voor de west-variant van de tunnel vlogen de voorstanders elkaar in de armen; tegenstanders verlieten boos de statenzaal. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht