Volledig scherm
Nieuwe trams voor testritten over de Uithoflijn staan in gelid opgesteld bij de remise. © Marnix Schmidt

Aannemer Uithoflijn dreigt stad en provincie Utrecht voor rechter te slepen

Aannemer BAM dreigt de stad en provincie Utrecht voor de rechter te slepen vanwege een geschil over de spoorconstructie van de Uithoflijn. Eerder stelde een geschillencommissie de opdrachtgevers in het gelijk, maar BAM laat het er niet bij zitten.

Absolute zekerheid over de rechtszaak is er nog niet. ,,Laten we het erop houden dat het ons voornemen is,’’ zegt woordvoerder Arno Pronk van het Bunniks bouwconcern: ,,Als twee partijen het niet eens zijn, dan is de gemakkelijkste uitweg de zaak aan de rechter voor te leggen.’’ 

Noch de projectorganisatie Uithoflijn, noch de aannemer willen ingaan op details van de kwestie of de hoogte van het bedrag dat ermee gemoeid is. Uit de brief die burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad stuurden valt op te maken dat de projectorganisatie de voorgestelde spoorconstructie van de aannemer heeft afgewezen. 

Extra kosten

Daarna zijn de rails  uiteindelijk naar wens van de projectorganisatie neergelegd, maar wil BAM de extra kosten die daarmee gemoeid zijn op de opdrachtgevers verhalen. Bij de geschillencommissie kreeg de aannemer geen gelijk.

Uit de brief aan de gemeenteraad valt op te maken dat stad en provincie in de projectorganisatie ook een deel van de extra kosten door vertraagde oplevering van de tramlijn vergoeden aan vervoerder U-OV. Dat maakt onderdeel uit van de tegenvaller die begin dit jaar bekend werd.

In januari werd duidelijk dat de Uithoflijn ten minste 84 miljoen meer gaat kosten dan de oorspronkelijk begrote 326 miljoen.  Later bleek dat de tekorten mogelijk nog 18 miljoen euro groter zijn. Bovendien is de tramlijn niet na de zomer, maar pas eind volgend jaar helemaal te gebruiken. De bedoeling is dat ze wel met ingang van het studiejaar 2019-2020 tussen De Uithof en station Vaartsche Rijn gaat rijden.

Ondertussen vordert de aanleg van het tweede deel van de grote fietsenstalling bij het Centraal Station nu gestaag. Dat was voorwaarde om het laatste stuk tramlijn daaronder af te kunnen bouwen. Volgens de projectorganisatie ligt het werk nu op schema om eind 2019 te kunnen gaan rijden.   

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht