Gedeputeerde Dennis Straat
Volledig scherm
Gedeputeerde Dennis Straat © Marnix Schmidt

Aanpassen Rondweg-Oost valt bijna 20 miljoen duurder uit

Het aanpassen van de Rondweg-Oost in Veenendaal pakt veel duurder uit dan verwacht. De provincie meldt dat de kosten inmiddels zijn opgelopen tot 59 miljoen euro: 18 miljoen euro meer dan tot dusver werd aangenomen.

Het aanpassen van fietstunnels, maatregelen tegen geluidsoverlast en hogere bouwkosten zorgen voor de nieuwe tegenvaller voor de provincie. Vorige maand werd bekend dat ook de aanleg van een spoortunnel is Maarsbergen ruim 15 miljoen euro duurder uitvalt dan verwacht.

File

Bedoeling is dat de Rondweg-Oost van twee naar vier rijstroken gaat, omdat het autoverkeer hier steeds vaker vaststaat. Bewoners uit de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost staan nu al vaak in de file als ze de rondweg op willen. Dat wordt na 2020 vermoedelijk nog erger als de wijk Groenpoort gebouwd gaat worden, het derde en laatste deel van Veenendaal-Oost.

Gedeputeerde Dennis Straat maakte de overschrijding vanavond bekend tijdens de vergadering van de provinciale staten. Later deze week komt de grote kostenoverschrijding ook in de gemeenteraad aan de orde. Volgens Straat is tot dertig procent meerkosten ten opzichte van eerste berekeningen niet uitzonderlijk bij dergelijk grote projecten. Hij wil met de staten een debat over realistischer kostenramingen, om in de toekomst beter voorbereid te zijn op dergelijke tegenvallers.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht