Volledig scherm
De 20 meter hoge wereldbol stond in oktober een maand lang op het Jaarbeursplein. © Angeliek de Jonge

Aantal bezoekers wereldbol valt tegen, gemeente en provincie Utrecht voor een ton schip in

Het duurzaamheidsevenement Climate Planet, dat in oktober in een grote wereldbol op het Jaarbeursplein werd gehouden, heeft veel minder bezoekers getrokken dan gedacht. De gemeente en de provincie moeten daarom beide 50.000 euro extra ophoesten. Ook waren er tegenvallende kosten door problemen met het klimaatsysteem in de bol.

Dat laat D66-gedeputeerde Pim van den Bergh aan Provinciale Staten weten naar aanleiding van vragen van de provinciale fractie van de PVV over het evenement. De gedeputeerde schrijft dat zowel de gemeente als de provincie garant stond voor de komst van Climate Planet naar Utrecht. Dat betekent dat de provincie en de gemeente de kosten dekken die door onvoorziene omstandigheden ontstaan.

En dat was helaas het geval, laat projectleider Maike van Eijndthoven van stichting Utrecht4Global Goals (U4GG), die eindverantwoordelijk is, weten. ,,De bezoekersaantallen tijdens de eerste anderhalve week tot tweede week vielen erg tegen. Onze Planet was een grote marketingtool, maar voor veel mensen was die nieuw. Mensen moesten er even aan wennen dat-ie er stond.’’

Uiteindelijk trok het evenement 20.000 bezoekers, minder dan waar de organisatie op had gehoopt. Een vierde van de bezoekers was scholier of student. Daarnaast boekten volgens de projectleider minder bedrijven bijeenkomsten en congressen dan waar de organisatie op had gehoopt.

Batterij

Quote

Er is acht ton uitgegeven voor een GroenLinks-feest­je, waarin de bevolking niet geïnteresseerd blijkt te zijn

Henk van Deún, PVV-raadslid

De organisatie werd tijdens het evenement ook geplaagd door problemen met een batterij die ‘s nachts werd geladen, maar onvoldoende stroom bleek op te wekken om films te vertonen over de opwarming van de aarde. Om dit toch door te laten gaan, werd een dieselaggregaat aangerukt. Dit kwam de klimaatclub op veel kritiek te staan, omdat de bol zich middenin de milieuzone bevond. Na een dag werd er een vaste stroomvoorziening aangelegd.

Het project was begroot op 6 ton, maar heeft uiteindelijk 8 ton gekost. De 6 ton is volgens Van Eijndthoven gedekt door subsidie van de gemeente en provincie, bedrijven en bewoners door middel van crowdfunding en kaartverkoop. Voor de extra kosten van twee ton draaien niet alleen de gemeente en provincie op, maar ook de Economic Board Utrecht (krijgt ook subsidie) en bedrijven als BAM en Stedin. 

Het Utrechtse PVV-raadslid Henk van Deún gaat schriftelijke vragen stellen aan het stadsbestuur. Hij is verbaasd dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd over de extra kosten waar de gemeente voor opdraait. ,,Ik ga vragen hoeveel betalende bezoekers er zijn geweest en wat het rendement van het event is geweest. Er is 800.000 euro uitgegeven voor een GroenLinks-feestje, waarin de bevolking niet geïnteresseerd blijkt te zijn.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht