Volledig scherm
Een arrestatieteam en politie voor een woning. Een verwarde man dreigt zijn woning met explosieven op te blazen. © AS Media

Aantal politiemeldingen over verwarde mensen in Utrecht licht gestegen; buurgemeenten zien daling

Het aantal incidenten met verwarde mensen in de regio Utrecht is het afgelopen jaar licht gestegen. De politie moest in 2019 in de gemeente Utrecht 2538 keer aan te pas komen, tegen 2182 keer in 2018. In een aantal gemeenten daalde het aantal juist. Dit blijkt uit verse cijfers van de politie.

‘Verwarde man loopt Utrechtse middelbare school binnen en dreigt leerlingen dood te schieten’, kopte een bericht van vorige week. ‘Verwarde vrouw ‘dreigt woning op te blazen’, werd een zaak die eind 2019 veel stof deed opwaaien in de Utrechtse woonwijk Zuilen. Maar ook in kleine, relatief onschuldige berichtjes is 'de verwarde mens’ te vinden: als ‘Omstanders halen verwarde vrouw uit Utrechtse Tolsteegsingel’, van een paar maanden geleden. 

Al zeven jaar op rij stijgt het aantal meldingen dat de politie in Nederland krijgt omtrent personen met verward gedrag. In 2012 kwam de politie in de provincie Utrecht nog 2770 keer in actie; dat was in 2019 al 6648 keer, bijna 2,5 keer zoveel. Dit blijkt uit politiecijfers die LocalFocus heeft geanalyseerd. 

Provincie

In de stad Utrecht registreerde de politie vorig jaar 7,2 incidenten per duizend inwoners waar personen die verward gedrag vertonen bij betrokken waren. Daarmee heeft de gemeente Utrecht het hoogst aantal meldingen van de regio, gevolgd door de gemeenten Zeist (5,3 incidenten per duizend inwoners), Nieuwegein (5,2) en Veenendaal (5,1). De gemeente Bunnik heeft met twee gemelde incidenten op 1000 inwoners het laagste aantal. In de gemeenten Houten, IJsselstein, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en Culemborg daalde het aantal meldingen juist licht. 

Achter de meldingen van overlast door ‘verwarde personen’ gaan diverse problemen schuil. Vaak gaat het  om mensen die kampen met verschillende aandoeningen of beperkingen als psychoses, dementie, suïcidale neigingen en verslaving. Volgens Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ bij de nationale politie, is slechts ‘een zeer klein deel van deze personen is ook daadwerkelijk gevaarlijk voor anderen’. Een eenduidige verklaring voor de jarenlange toename van het aantal meldingen van personen met verward gedrag is er volgens Van Dijk niet. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht