Volledig scherm
De politie controleert de afsluiting van de Spoorbaanwegin Rhenen. © Politie

Aanvraag voor 'spits mijden’ in Rhenen gaat de inwoner 16 euro kosten

Rhenenaren die straks de file bij de Rijnbrug willen omzeilen via de Spoorbaanweg en de Kastanjelaan, moeten daarvoor 16 euro per jaar voor betalen. Dat zijn de kosten voor een ontheffing die inwoners straks aan kunnen vragen.

De Spoorbaanweg en de Kastanjelaan, twee sluiproutes door Rhenen die parallel aan de N233 richting Rijnbrug lopen, hebben sinds 2017 een spitsafsluiting. Maar deze maand besloot de gemeenteraad van Rhenen dat inwoners van de gemeente een ontheffing aan kunnen vragen. De raad vindt in meerderheid dat de Rhenenaar niet de dupe mag worden van de files wanneer hij of zij in de spits van de ene plek van Rhenen naar de andere plek wil rijden.

De 16 euro voor de ontheffing betreft de legeskosten voor de aanvraag van de ontheffing. Als het aan initiatiefnemer Salari van de VVD had gelegen, was de ontheffing gratis geweest. Maar dat is uit het voorstel gebleven omdat er anders geen meerderheid voor zou komen in de raad. Een poll in deze krant laat een meerderheid zien die vindt dat Rhenenaren de ontheffing gratis moeten krijgen. 

Spitsafsluiting blijft

Het door de gemeenteraad van Rhenen aangenomen voorstel moet nog verder uitgewerkt worden en is nog niet ingegaan. Wethouder Hans Boerkamp had voorkeur om het idee in de eerstvolgende commissie te bespreken om de voor- en nadelen goed in beeld te brengen, maar nu de raad het besluit heeft genomen, gaat B en W dat ook uitvoeren, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,We inventariseren nu wat er moet gebeuren.”

De spitsafsluiting van de Spoorbaanweg en de Kastanjelaan blijft ook gewoon van kracht. Wie daar in de spits rijdt en daar geen toestemming of ontheffing voor heeft, kan gewoon een bon verwachten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht