Joop van Ooijen van 'Jezus Leeft' demonstreerde vorig jaar met enige regelmaat bij de Casa-kliniek in Houten
Volledig scherm
Joop van Ooijen van 'Jezus Leeft' demonstreerde vorig jaar met enige regelmaat bij de Casa-kliniek in Houten © Angeliek de Jonge

Abortuskliniek Houten baalt van aanhoudende protesten

De Casa-kliniek Utrecht in Houten, waar onder andere abortussen worden uitgevoerd, heeft nog steeds last van demonstranten voor de deur. Volgens de kliniek worden afspraken die zijn gemaakt met de gemeente niet nageleefd.

Kliniekdirecteur Bert van Herk: ,,Er wordt vaker gedemonstreerd dan is afgesproken en de mensen die protesteren houden zich niet aan de afstand die ze moeten houden tot de kliniek. Bovendien wordt er niet gehandhaafd.'' De kliniek heeft bij de gemeente bezwaar aangetekend.

Volgens de afspraken moeten demonstranten zich kenbaar maken bij de gemeente en die moet toestemming geven voor een protest. De frequentie van de demonstraties is aan banden gelegd. Ook mag er alleen in een bepaald vak gedemonstreerd worden, mogen de cliënten niet gevolgd worden en mogen de teksten van de demonstranten niet aanstootgevend zijn.

De Casa-kliniek in Houten.
Volledig scherm
De Casa-kliniek in Houten. © Angeliek de Jonge

Individueel
Van Herk zegt dat het regelmatig gebeurt dat er individueel gedemonstreerd wordt. ,,Als iemand tegen de afspraken in met een cliënt mee naar de deur loopt en wij zeggen daar wat van, dan wordt er gezegd dat ze daar niet staan in naam van Schreeuw om Leven. Dan kunnen we niets.''

De organisatie Schreeuw om Leven was een van de twee clubs die van de gemeente toestemming kreeg om te demonstreren. ,,Wij hebben ons sinds januari teruggetrokken bij de kliniek in Houten,'' laat woordvoerder Kees van Helden weten. ,,Wij waken daar niet meer, omdat wij door Casa constant naar voren werden gehaald als anderen zich niet aan de afspraken hielden. Op deze manier kan de burgemeester zien dat wij in ieder geval niet degenen zijn die de onrust veroorzaken.''

Hoorzitting
Er is inmiddels een hoorzitting geweest van de bezwaarcommissie van de gemeente Houten die komende week advies uitbrengt aan burgemeester De Jong. Die moet uiteindelijk een besluit nemen over de protesten.

Al voor de opening van de kliniek, in februari een jaar geleden, zijn er protesten tegen de kliniek. De vestiging in Houten, aan de Papiermolen, ligt naast de gereformeerde Eskol-kerk. Sinds het begin staat de organisatie Schreeuw om Leven van oud-EO-directeur Bert Dorenbos regelmatig te demonstreren bij de ingang van de kliniek.

Ook Jezus Leeft, de partij van Joop van Ooijen die dit jaar ook meedeed aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Utrecht, had toestemming van de gemeente om te demonstreren bij de kliniek.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht