Volledig scherm
CASA klinieken in Houten. © De Jonge Angeliek

Abortuskliniek Houten blijft in bedrijf

Abortuskliniek CASA in Houten is niet failliet en de abortushulpverlening aan vrouwen gaat door, zo benadrukt Tom Horn, voorzitter van de Raad van Toezicht van CASA klinieken. De koepelorganisatie waar CASA klinieken onder viel, ging vorige maand failliet.

,,De koepelorganisatie CASA Medical en CASA klinieken zijn uit elkaar gehaald’’, verklaart Horn, die sinds 1 september is toegetreden tot de Raad van Toezicht.  ,,De continuïteit en kwaliteit van de zorg zijn gewaarborgd.''

De afgelopen dagen ontstond veel ophef over de ontwikkelingen bij Stichting CASA Klinieken, een instelling waar zeven van de vijftien abortusklinieken in Nederland onder vallen. 

De koepelorganisatie van CASA ging failliet, maar daar viel Stichting CASA Klinieken niet onder. Het personeel van de abortusklinieken was wel in dienst van de failliete organisatie. Sommige medewerkers verloren hun baan. Minister Edith Schippers van volksgezondheid zegt zich zorgen te maken over de ontwikkelingen. ,,Gezien de situatie houdt de IGZ intensief toezicht op de patiëntveiligheid, kwaliteit en continuïteit van de zorg’, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Fraude

Daarnaast is er nog onderzoek gaande naar mogelijke fraude met subsidies in 2015. Onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid heeft ertoe geleid dat geld is teruggevorderd van de Stichting CASA Klinieken van te veel betaalde vergoedingen voor abortushulpverlening. Een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit naar de zaak loopt nog.

Volgens Horn is CASA klinieken een andere rechtspersoon en ontbreekt daardoor ook directe betrokkenheid met die onregelmatigheden.

CASA kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws doordat demonstranten tegen abortus daar meerdere keren het pand besmeurden met verf.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht