Volledig scherm
Fietsenmaker Koos Veenendaal. © William Hoogteyling

Accu’s elektrische fietsen erg in trek bij Veenendaalse dieven

Accu’s van elektrische fietsen zijn erg in trek bij het Veenendaalse dievengilde. Koos Veenendaal van fietsenhandel Rein Veenendaal kan dat alleen maar beamen. „Negen kerkgangers werden onlangs de dupe van diefstal van hun accu. Een dure zaak. Een accu kost al gauw tussen de 500 en 1300 euro.”

De politie waarschuwt inmiddels ook al op Facebook. De laatste weken zijn veel meldingen binnengekomen over gestolen accu’s uit afgesloten fietsenstallingen. Met name op de Grote Beer en de Kleine Beer in Veenendaal worden eigenaren van elektrische fietsen het slachtoffer. Onbekenden verschaffen zich met een – valse – sleutel toegang tot de afgesloten fietsenstalling of glippen ongezien achter iemand aan mee naar binnen. De politie weet het niet. 

De politie geeft nu aan dat tijdens de surveillance meer aandacht aan die stallingen wordt geschonken.

Golven

Quote

Misschien worden ze gebruikt bij plofkraken? Of ze gaan naar het Oostblok. Mensen uit Oostblok­lan­den kopen hier regelmatig tweede­hands elektri­sche fietsen op

Fietsenmaker Piet Veenendaal

Bij welke kerk de negen accu’s zijn ontvreemd, is niet bekend. Bij de Protestante Gemeente Veenendaal, met vier kerken, is het voorval niet bekend. Ook niet dat dieven kerken speciaal in de gaten houden.

Volgens Koos Veenendaal is het stelen van accu’s niet iets van de laatste weken. „Ik krijg al zeker twee jaar mensen in de zaak van wie de accu is gestolen. Het komt met golven. Zoals een paar weken geleden, toen de kerkgangers de dupe werden.”

Veenendaal vraagt zich serieus af wat ze met de accu’s gaan doen. „Verkopen? Soms worden ze met extreem veel geweld van de fiets getrapt. Daarbij raken ook de accu’s beschadigd. Niemand op Marktplaats wil een beschadigde fietsaccu kopen.”

Plofkraken

Fietsenmaker Veenendaal heeft wel een theorie. De lithium-ion-accu’s zijn bij verkeerd gebruik letterlijke bommen. „Misschien worden ze gebruikt bij plofkraken? Of ze gaan naar het Oostblok. Mensen uit Oostbloklanden komen hier regelmatig om tweedehands elektrische fietsen op te kopen.”

Als er veel accu’s worden ontvreemd, zoals in Veenendaal, lopen de levertijden volgens de fietsenmaker ook op. ,,Dat is vervelend voor de klant, want met zo’n zware elektrische fiets ga je ook niet fietsen zonder accu.” Bijkomstigheid is dat de verzekeraars ook inspelen op de diefstal van de accu’s. De premies bij enkele verzekeraars zijn inmiddels al omhoog gegaan.

De politie Midden Nederland houdt diefstallen van accu’s van elektrische fietsen niet apart bij. Volgens fietsenmaker Veenendaal is hij echt niet de enige fietsenmaker die geconfronteerd wordt met diefstal van accu’s.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht