Volledig scherm
Soraya Gooyer, die door haar eigen schoonzoon om het leven is gebracht © AD

Acht jaar cel en tbs voor man die schoonmoeder doodde in Overvecht

Kevin N. (33) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn schoonmoeder Soraya Gooyer. De vrouw werd na stelselmatige mishandelingen eind oktober 2017 dood gevonden in haar flat aan de Bangkokdreef in Utrecht Overvecht. Ook twee dochters en een andere schoonzoon werden veroordeeld.

,,Het was verdachte die het cruciale letsel bij Soraya toebracht”, concludeert de rechtbank. Met name uit aangetroffen filmpjes blijkt dat Kevin ijn schoonmoeder veelvuldig mishandelde. Bovendien dreigde hij eerder al om de vrouw iets aan te doen, mede omdat hij haar verdacht van een poging tot vergiftiging. 

,,Hij heeft geweld uitgeoefend en op een gruwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van mevrouw Gooyer.” Daarom spreekt de rechtbank van doodslag en is ook bewezen dat de verminderd toerekeningsvatbare Kevin zijn schoonmoeder aan de Bangkokdreef meermaals mishandelde.

De drie medeverdachten komen weg met lagere celstraffen voor hun rol bij de mishandeling van hun eigen (schoon)moeder. Dochter Nadia H. (31) die als enige aanwezig bij de uitspraak werd vrijgesproken voor betrokkenheid bij de dood van haar moeder. Wel werd zij net als haar zus en schoonbroer veroordeeld voor het medeplegen van mishandelingen. Daarvoor kreeg ze 3 maanden onvoorwaardelijk cel opgelegd.

Zus Nicole (33) en haar man Patrice C. (43) kregen ook celstraffen voor het mishandelen van Soraya. Nicole kreeg twee maanden onvoorwaardelijk cel opgelegd. Haar man Patrice kreeg een onvoorwaardelijke celstraf van zes weken.  

Een hel

Het moet een hel zijn geweest voor haar, de laatste weken van haar leven. Dat concludeerden de voorzitter van de rechtbank en de officier van justitie een maand geleden allebei tijdens de aangrijpende behandeling van de rechtszaak rond de dood van de 58-jarige Utrechtse. Zij woonde sinds 2016 met de vier verdachten samen in een flatje. Daar liepen de spanningen hoog op, vooral door het schrikbewind dat Kevin voerde. Maar ook omdat er volop wiet, cocaïne en drank werd gebruikt.

Niet alleen Kevin mishandelde Soraya, Nadia deed dat ook, net als Nicole en Patrice. Maar die laatste twee, die verstandelijk beperkt zijn, zouden dat alleen gedaan hebben uit angst voor Kevin. Hij bedreigde hen en dwong om Soraya te slaan. ,,Soraya Gooyer moet lange tijd met onvoorstelbare pijn en verdriet hebben geleefd”, concludeert de rechtbank vandaag.

Straf verzwarend

Straf verzwarend weegt mee dat het om mishandeling van hun eigen (schoon)moeder gaat. De hoofdverdachte zelf ontkende iedere beschuldiging en wees vooral naar Nicole en Patrice, die op hun beurt eensgezind naar hem wezen. Dat deed ook Soraya, het jonge zusje van Nadia en Nicole en naamgenoot van haar omgebrachte moeder. Ze is de enige die geen verdachte is in de zaak en wel getuige was van de mishandelingen. Het OM hecht sterk aan haar verklaring dat Kevin haar moeder ook de avond voor haar dood nog mishandelde. ,,Ik hoorde haar schreeuwen: ‘Kevin hou op, hou op.’”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De flat aan de Bangkokdreef, waar het drama zich in 2017 afspeelde. © Angeliek de Jonge

Volgens OM en rechtbank kan alleen Kevin degene zijn geweest die zijn schoonmoeder zó mishandelde dat ze aan de gevolgen daarvan overleed. Het was ook zijn dna dat werd aangetroffen op haar hals, na haar dood. Maar ook aan haar neus, ribben en elleboog werden verse en oudere breuken gevonden, net als aan haar kaak. Over haar hele lichaam zaten blauwe plekken.

Persoonlijkheidsstoornissen

Volgens het Pieter Baan Centrum zijn Nicole en Patrice verminderd toerekeningsvatbaar, net als Kevin. Maar de rechtbank vindt hen wel volledig verantwoordelijk voor hun rol bij de mishandelingen. Nadia is als enige wel volledig toerekeningsvatbaar maar vormt volgens deskundigen wel een gevaar zolang ze onder invloed van Kevin blijft. Met hem is ze nog altijd samen en heeft ze twee kinderen. Kevin heeft een hele serie persoonlijkheidsstoornissen, geen zelfinzicht en een agressieprobleem. Hij weigert iedere hulp maar moet volgens deskundigen jarenlang behandeld worden aan zijn problemen, stellen deskundigen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht