Acht maanden celstraf geëist tegen vader uit Zeist die Ierse studente (21) doodreed

update/videoTegen de 37-jarige T. K. uit Zeist is 8 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 voorwaardelijk, geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Hij geeft toe dat hij degene is geweest die op zaterdag 9 maart de 21-jarige Aoife O’Connell doodreed op de Biltsestraatweg in Utrecht. Hij deed dat terwijl hij alcohol op had en sporen van cocaïne in zijn lichaam had.

Naast de gevangenisstraf van 8 maanden eiste de officier van justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar en een schadevergoeding voor de nabestaanden van bijna 60.000 euro. 

Waarschijnlijk reed hij een halve meter op de busbaan toen het rond 04.30 uur misging. ,,Ik zag een silhouet en probeerde nog naar links uit te wijken. Maar dat lukte niet, ik hoorde een harde klap.” Hoewel de huisvader uit Zeist ervan uitging dat hij een persoon had geraakt, besloot hij door te rijden. ,,Ik was in shock. Eerste hulp verlenen kan ik niet.”

Pas ruim 24 uur na het ongeval meldde T. zich alsnog op het politiebureau en werd hij gearresteerd. Dat deed hij na gesprekken te hebben gevoerd met zijn vrouw, ouders en advocaat. ,,Ik had vier biertjes op”, zei hij vanmiddag op zitting over het moment van het ongeval. De sporen van cocaïne in zijn lichaam waren volgens hem afkomstig van drie dagen eerder. ,,Niet van later. Ja, ik had die woensdag best veel gebruikt, tussen de 1 en 2 gram cocaïne.”

Spijt

Over de reden waarom hij zich niet eerder meldde bij de politie zei hij: ,,Er werd mij geadviseerd om te wachten.’’ De strafbaarheid van doorrijden na een ongeval vervalt als iemand zich binnen twaalf uur alsnog meldt, maar dat deed de man uit Zeist niet binnen die termijn.

Het ongeluk gebeurde bij slechte weersomstandigheden en terwijl T. ongeveer 90 kilometer per uur reed. Omstanders verleenden nog eerste hulp aan de Ierse uitwisselingsstudente die T. aanreed. Maar zij overleed aan de gevolgen van het ongeval. ,,Ik heb spijt van het ongeluk, mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden”, zei de verdachte op zitting.

Naar eigen zeggen reed hij rond de 90 kilometer per uur toen het misging. Volgens ongevalsanalyse moet dat tussen de 85 en 94 kilometer per uur zijn geweest toen het misging, waar 80 als maximumsnelheid geldt. Andere weggebruikers zagen de donker geklede Aoife lopen langs de busbaan. Vermoedelijk liep ze daar omdat ze verdwaald was na een feest en daar de meeste verlichting was.

Veroordelingen

Officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers vroeg verdachte T.K. in felle bewoordingen waarom hij opnieuw te hard en opnieuw met drank op was gaan rijden, ondanks eerdere veroordelingen voor deze feiten op zijn naam. Daar kon de man uit Zeist geen goede reden voor geven. ,,Met alcohol op rijden deed ik wel vaker.” Hij kampt al jaren met somberheidsklachten en zelfmoordneigingen. Hij zoekt daarvoor geen hulp maar kiest in plaats daarvan voor alcohol- en drugsgebruik.

Geëmotioneerd vertelde de vader van Aoife over hoe zijn ‘mooie jonge vrouw’ in Utrecht ‘tot bloei’ kwam. ,,We zijn zo trots op onze dochter.” Hij vertelde over de pijn binnen zijn gezin na de dood van hun jongste dochter en sprak uit niet te begrijpen waarom de verdachte te hard en met drank op was gaan rijden. Verder vroeg de vader zich af waarom zijn dochter niet gezien was door T., terwijl andere weggebruikers haar wel zagen. De verdachte reageerde: ,,In mijn beleving had ik dit nooit kunnen voorkomen. Ik heb haar echt niet opgemerkt.” 

Advocaat Jamal el Hannouche suggereerde dat slachtoffer Aoife onder invloed was toen het ongeval gebeurde. Hij benadrukte dat ze wandelde op de busbaan en sprak over een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’ waarbij het maar de vraag zou zijn geweest of het alcoholgebruik en de snelheid debet waren aan het ongeval.

De uitspraak is op 22 augustus.


De zaak is rond 14.30 uur begonnen. Hieronder verschijnen de tweets van onze verslaggever die de zaak volgt in de rechtbank.

Volledig scherm
Bij een ongeluk op de Biltestraatweg in Utrecht werd de 21-jarige Ierse studente Aoife O'Connell doodgereden. © Keistad Nieuws / privé
 1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
  PREMIUM
  2brothersonthe4thfloor

  De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

  Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’
 2. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
  Agenda

  Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

  De lichtshow Keys of Light, waarbij lichtprojecties bewegen op de muziek van een speciale piano, gaat vanavond om 21.00 uur in première. Zo weet de volledig ingepakte Domtoren dagelijks tot en met 21 december toch nog de aandacht te trekken. Verschillende bekende pianisten zullen de piano komen bespelen om daarmee lichtprojecties op de stijgers te creëren. En op 22 november zullen duizenden recreatielopers de verlichte Domtoren passeren als onderdeel van een hardlooproute door het centrum van de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht