Volledig scherm
PREMIUM
© Jeroen Jumelet

Achter de Lichtjeskoningin aan

FEEST!'Mama, schaar!' Marijn (3) en Seb (2) zijn druk bezig aan de knutseltafel. De peuters werken hard om de mooiste lampion van het Lichtjesfeest te maken.

FEESTJE

Wat: het jaarlijkse Lichtjesfeest
Waar: kinderdagverblijf Het Speeldorp in Bunnik
Peuters: 70
Lampionnen: beplakt met stickers van Frozen en dino's
Knakworstjes: 15 blikken
Muziek: kinderdisco met K3
Opbrengst: 210 euro voor het goede doel

Kinderdagverblijf Het Speeldorp in Bunnik zit afgeladen vol met enthousiaste peuters. "Het is Lichtjesfeest!" schreeuwt een meisje, terwijl ze haar lampion in de lucht houdt. Ze heeft haar papieren creatie volgeplakt met Frozen-stickers. "Mooi hè?", glundert ze.

De ouders proberen hun rondrennende kroost bij elkaar te houden. Maarten van Wulfften Palthe is vader van Puck (5) en Dax (3). Zij staan te trappelen met hun lampions. "Ze kunnen niet wachten, maar voor de ouders is het ook leuk om elkaar weer eens te zien", zegt hij. "Normaal zet je je kind 's ochtends snel af op en heb je geen tijd voor een praatje, maar nu is iedereen bij elkaar."

Ook de moeders van Marijn en Seb, die hun lampion ondertussen fanatiek versieren met stickers, kletsen gezellig bij. "Het Speeldorp organiseert altijd wel iets leuks", zegt Karin Peskens, moeder van Seb. "Precies. En straks gaan we lekker naar buiten, toch Marijn?", vraagt Adinda Woelderink aan haar zoon.

Lange stoet
Als het knutseluurtje voorbij is, gaan de peuters wandelen. Het wordt een lange stoet, want er doen zeventig peuters mee aan de tocht. Helemaal vooraan loopt 'juf' Marian Scheel met een verlichte staf. ,,Ik ben de Lichtjeskoningin", lacht ze een beetje ongemakkelijk.

De kinderen huppelen vrolijk achter haar aan. Ze laten hun lichtjes bungelen in de schemering. "Jaaa!", klinkt het luid.

Nu het heel even stil is in het kinderdagverblijf, zijn de groepsleidsters druk bezig met het maken van broodjes knakworst. Eén voor elke lampiondrager. "Ze zullen straks wel hongerig zijn", zegt Rieteke Uylenbroek, terwijl ze worstjes opwarmt in een pan.

  1. Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen eruit
    PREMIUM

    Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemees­ter Jan van Zanen eruit

    Jan van Zanen (57) wil graag nog eens zes jaar burgemeester van Utrecht zijn. Op 1 januari 2020 loopt zijn huidige ambtstermijn af. Diane Hoekstra, politiek verslaggever van het AD Utrechts Nieuwsblad, volgde hem in 2017 vier weken lang. Onvermoeibaar snelde hij toen van vergadering naar lezing, van opening naar ongeluk. Hij oogde ontspannen, maar was dat niet. ,,Het is elke dag weer keihard werken.’’ Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 juni 2017. Omdat gisteren de procedure van herbenoeming in gang is gezet, wordt het nu opnieuw gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht