Volledig scherm
De politie onderzoekt of er sprake is van gestolen spullen. © Caspar Huurdeman

Actie tegen heling in Wijk bij Duurstede

Politie, ondernemers en gemeente Wijk bij Duurstede slaan onder het motto 'Zonder heler geen steler' de handen ineen om heling te voorkomen. Dat gebeurt door gebruik te maken van het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Doel is om de afzetmarkt van gestolen goederen te verkleinen en daarmee ook het aantal woninginbraken terug te dringen.

Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen en voertuigen. In het DOR-systeem houdt de opkopende ondernemer bij wat er in- en verkocht wordt. Dit systeem is gekoppeld aan het politiesysteem, waardoor er automatisch gecontroleerd wordt of een ingevoerd goed als gestolen geregistreerd staat. Opkopers in Wijk bij Duurstede worden de komende weken benaderd over hoe zij een rol kunnen spelen in de aanpak van heling. Daarnaast kan iedere burger via stopheling.nl controleren of een goed als gestolen geregistreerd staat. Als dit het geval is, kan dit gemeld worden bij de politie.

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn opkopers van tweedehands goederen verplicht om de ingekochte goederen te registreren. Registreren kan via de website van de gemeente. De ingevoerde goederen in het DOR zijn gekoppeld aan het systeem van de politie. Het DOR controleert automatisch of een ingevoerd serienummer als gestolen geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. De snelheid van het uitwisselen van gegevens met de politie, vergroot de pakkans op helers, inbrekers en veelplegers. Meer informatie: www.wijkbijduurstede.nl/inwoners/digitaal-opkopers-register-dor.html.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht