Volledig scherm
Iris Melssen in de kliniek in Frankfurt. © familie

Actie van inwoners Bunnik redt leven Iris

Begin 2018 zamelden de inwoners van Bunnik geld in voor hun dorpsgenoot Iris Melssen, toen 23. Bestemming: een stamcelbehandeling in Duitsland. Het geld kwam er en de actie redde haar leven, aldus Iris’ moeder Inneke.

De behandeling kostte 35.000 euro. Dat het geld in korte tijd werd ingezameld, was mede te danken aan Bunnikse ondernemers en hun actie ‘Heel Bunnik helpt Iris’. Zij kenden haar niet, maar haar verhaal raakte hen. 

Iris kreeg in 2014 de ziekte van Lyme en moest door vermoeidheidsklachten alles opgeven: haar studie en modellenwerk. Ze moest het bed houden. Antibiotica hielpen niet, alternatieve geneeswijzen maakten de klachten erger. 

Quote

De eerste behande­ling in Infusio is levensred­dend geweest

In juni 2018 vertrok ze naar de kliniek Infusio in Frankfurt, die een nieuw behandelprogramma tegen de ziekte van Lyme ontwikkelde, en kreeg daar infusen om haar gezondheid te verbeteren. Ze kreeg toen ook de eerste stamcelbehandeling. De tweede stamcelbehandeling volgde in november. In juni van dit jaar kreeg zij opnieuw infusen, dit keer gericht op de verbetering van de leverfunctie. 

Een must om te overleven

Moeder Inneke: ,,De eerste behandeling in Infusio is levensreddend geweest. Haar gezondheidstoestand bleef tot dan achteruitgaan, maar was na de eerste behandeling stabiel. Weliswaar is Iris nog steeds bedlegerig en afhankelijk van verzorging, maar ik ben ervan overtuigd dat de stamcellen hun werk nog doen en dat de behandeling een must was om te overleven.’’

,,Als je al zo lang ziek bent, nu vijf jaar, duurt het ook lang voordat je weer beter bent. Er is enige vooruitgang. De migraine is veel minder geworden en Iris is nu af en toe in staat om vrienden te zien en kan af en toe een film kijken op haar mobiel. Lichamelijk kan ze helaas nog steeds weinig. Ze krijgt infusen in Nederland om tekorten aan te vullen en haar leverfunctie te verbeteren.’’ 

Niet vergoed

Iris en haar moeder wisten dat twijfels bestaan over de werkzaamheid van de Duitse behandeling. Verzekeraars zien geen bewijs voor die werkzaamheid en vergoeden de behandeling daarom niet. Iris hield echter het voorbeeld van een vriendin met dezelfde klachten voor ogen, die opknapte na de behandeling in Frankfurt. 

Inneke en Iris, inmiddels verhuisd naar Bilthoven, zijn dankbaar dat zoveel mensen uit Bunnik en omgeving en uit haar oude woonplaatsen Zetten en Amsterdam geld hebben gedoneerd. Inneke: ,,Zij hebben haar leven gered.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht