Volledig scherm
© ANP Kippa

Actiegroep valt TivoliVredenburg
aan om ‘racistisch festival’

UpdateDe actiegroep De Grauwe Eeuw is een actie gestart tegen poppodium TivoliVredenburg. Volgens de actiegroep vierde het poppodium met het organiseren van een kinderfestival met als thema cowboys en indianen een racistisch feest. De Grauwe Eeuw maakt zelfs een vergelijking met de Jodenvernietiging.

De actiegroep maakt zich kwaad om My First Festival, een festival speciaal voor kinderen, dat begin juli werd georganiseerd. Het thema was cowboys en indianen, en kinderen werd gevraagd thematisch gekleed te komen. 

Ongehoord en racistisch, meent de actiegroep: ,,Een cowboys- en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi's en Jodenfeest. De verentooi is een spiritueel symbool (…) het zomaar dragen van dit symbool doet afbreuk aan de culturen van volken die al sinds 1492 slachtoffer zijn van de grootste genocide ooit, deze vorm van racisme noemt men cultural appropriation. Actiegroep De Grauwe Eeuw vindt het extra verwerpelijk dat TivoliVredenburg hiermee kinderen indoctrineert", aldus een persverklaring.

J.P. Coenstraat

Volgens datzelfde persbericht heeft de actiegroep er bij de gemeente Utrecht op aangedrongen een onderzoek te starten en alle subsidies voor TivoliVredenburg stop te zetten. Eerder maakte deze groep zich al kwaad om de J.P. Coenstraat in de wijk Lombok. ,,Jan Pieterszoon Coen was een koloniale massamoordenaar die
de hele bevolking van de Molukse Bandaeilanden uitroeide ten gunste van handelsbelangen'', meent een actiegroep. 

Frans Vreeke, directeur van TivoliVredenburg, zegt zich niet aangesproken te voelen door De Grauwe Eeuw. ,,We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit in de cultuur vinden we juist heel belangrijk. In oktober vindt er zelfs een debat hierover plaats in TivoliVredenburg." Volgens Vreeke was het thema wellicht niet handig gekozen. ,,Blijkbaar zijn er mensen die daar aanstoot aan nemen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht